Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

PlayStation 2 najprodavanija konzola u historiji

Preuzmite sliku

Na današnji dan, prije tačno 20 godina, Sony je na evropskom tržištu lansirao svoju do sada najuspješniju i najpopularniju kućnu konzolu.

Prije tačno dvadeset godina na evropskom je tržištu lansirana konzola PlayStation 2. Brojnim igračima s naših prostora PS2 je brzo postao sinonim za šestu generaciju konzola jer je vrlo brzo sahranio Segin Dreamcast, a do pojave nešto snažnijih Nintendo Gamecube i Xbox platformi Sonyjev je uređaj za igranje već prikupio impresivnu količinu ekskluzivnih igara.

PlayStation 2 konzola bila je povratno kompatibilna i već je imala katalog od više stotina PS1 igara, a Sony je prelaskom na DVD medij s PS2 konzolom proširio vidike tako da korisnici kupnjom konzole nisu više dobivali samo stroj za igranje, već i multimedijalnu stanicu za gledanje filmova. Lansiran po cijeni od 299 američkih dolara, PS2 je bio i jedan od jeftinijih DVD playera na tržištu. Naravno, kod nas baš i nije bio jeftin već se u početku prodavao po cijeni od famoznoj cijeni od 1500 KM.

PlayStation 2 temeljio se na Sonyjevoj procesorskoj jedinici zvanoj Emotion Engine koja je sa svojih 6.2 gigaflopsa omogućavala značajan skok u grafičkom prikazu naspram prethodne generacije konzola. S obzirom da su igre izgledale odlično za to vrijeme, PlayStation 2 prodavao se brže od vrućih kifli, a uživao je fantastičnu podršku developera među kojima su se mnogi po prvi put počeli okretati od PC-a prema nekoj konzoli.


Platforma je tako dobila nekoliko privremenih ekskluziva i postala neizostavna stanica za sve gamere koji uživaju u različitim žanrovima i maštovitim igrama. Neke od tih privremenih ekskluziva, poput serijala kao što su Grand Theft Auto, Final Fantasy, Metal Gear Solid i Pro Evolution Soccer, Sonyju su donijele značajnu prevagu nad konkurencijom.

S druge strane, Sony je u eri PlayStationa 2 dobio i dan danas korištene serijale kao što su God of War te Ratchet & Clank, a osim njih hvaljeni su bili još Sly Cooper, Jak & Daxter, Kingdom Hearts, SOCOM te Killzone. Među najbolje ocijenjenim igrama PS2 platforme bili su kultni hitovi poput Shadow of the Colossus, Silent Hill 2, Gran Turismo 4, Devil May Cry i drugi.

Dva su važna dodatka uvelike uticala na budućnost PlayStationa 2. Kako bi parirao mrežnim sposobnostima Microsoftove Xbox konzole, Sony je krajem 2002. godine izbacio mrežni adapter za PS2, a zatim aktivno krenuo promovisati igranje putem interneta, čime je u svoj kamp privukao podršku velikih proizvođača. Dvije godine kasnije, opcija igranja preko interneta bila je već sastavni dio PS2 konzole koja je doživjela prvi redizajn. Osim što je postao tanji i tiši, PS2 je u tzv. Slim modelu imao integrisan ethernet adapter.

Drugi važan dodatak konzole bila je EyeToy kamera koja je označila rani početak kontrolisanja igara pokretima tijela. Osim EyeToya, na PS2 konzoli bio je popularan i serijal igara SingStar koji se igrao mikrofonom, a početak manije imao je i Guitar Hero serijal koji se svirao pomoću plastične gitare. Sve u svemu, na PlayStationu 2 su se igrale uistinu raznovrsne igre i upravo u tome leži razlog tržišnog uspjeha ove konzole.

PlayStation 2 je kroz svojih trinaest godina uspješnog postojanja postao najprodavanija kućna konzola u historiji, prodavši se u više od 155 miliona primjeraka. Za konzolu je prodano više od milijardu igara. Zadnje dvije igre za PS2 bile su FIFA 14 i PES 2014. (Hcl.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,