Utorak, 10. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Planete koje su bolje za život od Zemlje

Astronomi su otkrili da naš planet uopšte nije stigao razviti život onako kako je mogao, kao i način za otkriti one koji jesu

Zemlja se čini savršenim mjestom za život jer je to još uvijek jedini poznati planet na kojem smo sigurni da je život moguć – no nova istraživanja pokazuju da bi i druge planete mogli imati oceane koji su još gostoljubiviji, nudeći život raznolikiji nego što ga poznajemo.

Istraživači su koristili NASA-in softver nazvan ROCKE-3D kako bi simulirali cirkulaciju oceana i klimu na različitim vrstama egzoplaneta ili planeta izvan Sunčevog sistema.

 • Oceanski život na Zemlji ovisi o uzlaznim strujama pomoću kojih hranjive tvari prelaze iz mračnih dubina u one dijelove koji su obasjani sunčevim svjetlom, odnosno tamo gdje je moguć fotosintetski život.

  Istraživači kažu da veća snaga ovakvih strujanja od dna prema gore u oceanima znači pritjecanje više hranjivih sastojaka, a to znači i veću biološku aktivnost. Istraživački tim koristio je softver da utvrdi “koji će (tipovi) planeta imati najučinkovitiji razvoj i tako ponuditi posebno gostoljubive oceane”, rekla je Stephanie Olson, vodeća istraživačica sa Univerziteta u Chicagu, u četvrtak dok je predstavljala svoje istraživanje na Goldschmidtovoj konferenciji o geohemiji u Barceloni.

  “Otkrili smo da veća atmosferska gustoća, sporije stope rotacije i prisutnost kontinenata dovode do većih uzlaznih strujanja u oceanima”, rekla je Olson.

  “Daljnja posljedica je da Zemlja možda nije optimalno naseljena, a život negdje drugo možda uživa u planetu koji je čak gostoljubiviji od našeg.”

  “Ovo je iznenađujući zaključak”, rekla je Olson. “Pokazuje nam da bi uvjeti na nekim egzoplanetima s povoljnim obrascima cirkulacije oceana mogli biti pogodni za život koji je obilniji ili aktivniji od života na Zemlji.”

 • NASA je objavila da bi najbolja šansa za pronalazak života drugdje u našem vlastitom sunčevom sistemu mogla biti na oceanskim svjetovima poput Jupiterovog mjeseca Evropa i Saturnovog mjeseca Enceladusa.

  No potraga za životom uvelike je uključivala traženje egzoplaneta unutar nastanjivog područja oko zvijezda oko kojih planeti kruže, odnosno na odgovarajućoj udaljenosti za održavanje površinske temperature pri kojoj na površini može biti tekuće vode.

  “NASA-ina potraga za životom u svemiru fokusirana je na takozvane životne zone planeta, unutar kojih su mogući tekući vodeni oceani. Ali nisu svi oceani jednako gostoljubivi. Neki će oceani biti bolja mjesta za život od drugih zbog načina cirkulacije u njima”, rekla je Olson. “To su uslovi koje trebamo tražiti na egzoplanetima.”

  Istraživanje egzoplaneta danas je moguće samo posmatranjem izdaleka, jer s trenutnom tehnologijom ne možemo putovati do njih. Teleskopi nam mogu pomoći u uočavanju kakvi bi na egzoplanetima mogli biti uslovi, ali ti se podaci moraju primijeniti i na modelima klime i evolucije na planetima različitima od naših.

  Kad se podaci i modeli kombinovano posmatraju, naučnici na osnovu toga mogu odrediti koji bi od tih planeta mogli biti pogodni za život.

  “Uvijek će postojati ograničenja u našoj tehnologiji. Ali, gotovo je sigurno da je život u svemiru češći od života koji smo u mogućnosti primijetiti”, rekla je Olson. “To znači da bismo se u svojoj potrazi za životom u svemiru trebali fokusirati na onaj dio pogodnih planeta kod kojih će velike i aktivne planetarne biosfere biti najviše moguće, jer to su planete na kojima će život biti najlakše detektovati- i gdje bi neotkrivanje života bilo najznačajnije.”

  Ovim otkrićima nastavlja se zanimljivo daljnje proučavanje oceanskih svjetova. “Smatramo da su oceani važni u regulisanju nekih od najistaknutijih znakova života koje bismo mogli biti u mogućnosti uočiti na naseljivim svjetovima, ali naše razumijevanje oceana izvan Sunčevog sisstema trenutno je vrlo nerazvijeno”, rekao je Chris Reinhard, profesor Tehnološkog instituta u državi Georgija koji nije sudjelovao u istraživanju.

  “Rad dr. Olson predstavlja značajan i uzbudljiv iskorak u našem razumijevanju oceanografije egzoplaneta.” (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,