Ponedjeljak, 30. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pentagon Microsoftu dodijelio ugovor od 10 milijardi dolara

Pentagon je kompaniji Microsoft dodijelio ugovor od 10 milijardi dolara o “cloud computingu” za daljinsko skladištenje tajnih podataka.

Za ovaj veliki projekat, nazvan “Zajednička odbrambena infrastruktura” (Joint Enterprise Defense Infrastructure, JEDI), licitirale su vodeće kompanije u oblasti tehnologije – Microsoft, Amazon, Oracle i IBM.

Oracle i IBM su eliminisani ranije tokom procesa, ostavljajući Microsoft i Amazon da se bore međusobno za ovaj kompjuterski ugovor, prenosi Beta.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je u julu rekao da će administracija “nadgledati” proces dodjeljivanja.

On je često kritizirao Amazon i osnivača Jeffa Bezosa, koji je, također, vlasnik The Washington Posta.

Državni sekretar SAD-a za odbranu Mark Esper sam je sebe razvlastio od odlučivanja o ovom kompjuterskom ugovoru, jer je njegov sin zaposlen u firmi koja je bila ponuđač.

Amazon iznenađen odlukom

Ovaj sistem će skladištiti i obrađivati ogromne količine tajnih podataka, omogućavajući američkoj vojsci da koristi vještačku inteligenciju kako bi ubrzala svoje planove i borbene sposobnosti.

Microsoft se još nije oglasio, a Amazon je saopštio da je iznenađen odlukom.

Prema julskom izvještaju istraživačke kompanije Gartner, Amazon drži skoro 48 posto tržišta za “skladištenje u oblacima”, a na drugom mjestu je Microsoft, s oko 16 posto.

Tokom prošle godine Microsoft se pozicionirao kao “prijatelj” američke vojske, isporučivši joj tehnologiju uprkos pritisku zaposlenih. (AJB|Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje