Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Patentirana tehnika za zaštitu satova od falsifikovanja (VIDEO)

Preuzmite sliku

Sa univerziteta École Polytechnique Fédérale iz švajcarskog grada Lausanne dolazi nova patentirana tehnika za nanoskopsko graviranje oznaka na staklo ili keramiku. Proizvode označene na ovaj način, a primarno se misli na skupocjene švajcarske satove, biće vrlo lako prepoznati kao originalne.

Otisak izrađen ovom tehnologijom je, naime, gotovo nemoguće falsifikovati. Odabrana površina sata (koja može biti od safirnog ili običnog stakla, keramike ili metala) označava se posebnom hemikalijom koja se nanosi na površinu u izuzetno tankom sloju –10 hiljada puta tanjem od ljudske vlasi. Posebna se hemikalija nanosi skupocjenim alatima za litografiju koji inače izrađuju LE-diode. Jednom nanesen, sloj ovog patentiranog hemijskog spoja na površini je nevidljiv, osim pod UV svjetlom.

Takođe, nanotehnologija omogućava ispisivanje npr. serijskog broja na površinu manju od zrnca pijeska, što dodatno otežava falsifikovanje. Kompanija Nanoga osnovana na spomenutom EPFL univerzitetu razvijala je ovu tehniku dvije godine, a sada je nudi proizvođačima luksuznih satova. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje