Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pametne uniforme u kineskim školama

Preuzmite sliku

Kineske škole sada mogu da prate gdje se nalaze njihovi učenici zahvaljujući pametnim uniformama u koje su ugrađeni posebni čipovi.

Na ovaj način Kinezi žele da povećaju prisutnost učenika na nastavi, prenosi Global Times.

Ova primjena u praksi, prema mišljenju kritičara i velikog broja roditelja, poprilično je zastrašujuća. S druge strane, kineski nastavnici tvrde kako pametna tehnologija kao pomoć pri praćenju kretanja učenika može da bude od koristi u raznim situacijama, ne samo kada učenici odluče da bježe sa časova, već i u ozbiljnijim sigurnosnim situacijama, prenosi B92.

Svaka uniforma ima ugrađena dva čipa na ramenima, koji se koriste za praćenje kretanja učenika kada ulaze ili izlaze iz škole, uz dodatnu dozu softvera za prepoznavanje lica na ulazima, kako bi nastavnici bili sigurni sigurni da pravi student nosi pravu odjeću.

Uniforme se mogu prati bez obzira što su opremljene pametnom tehnologijom.

Iza ovoga stoji tehnološka kompanija “Guizhou Guanyju” koja se inače bavi razvojem pametnih uniformi.

Na školskim uniformama ugrađeni su i neki dodaci. Kako piše The Verge, čipovi u uniformama navodno mogu da prepoznaju i kada učenici spavaju na času.

Kinezi su do sada uveli korišćenje pametnih uniformi u deset škola. Prvi rezultati već su pokazali kako će školske administracije uvijek biti primorane da prate učenike zbog čestih bježanja sa časova.

Ipak, uz pametne uniforme mnogo je lakše da se sazna gdje odlaze i šta rade kada nisu u učionici za vrijeme nastave. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,