Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ozonska rupa nad Antarktikom dostigla rekordnu veličinu

Preuzmite sliku

Popularno

Program posmatranja Zemlje Evropske unije saopštio je danas da je ozonska rupa nad Antarktikom narasla do svoje najveće veličine i najdubljeg nivoa u posljednjih nekoliko godina.

Stručnjaci iz Službe za praćenje atmosfere Kopernikus rekli su da je snažni, stabilni i hladni polarni vrtlog bio pokretač širenja i pozvali na veće međunarodne napore kako bi se osiguralo da države poštuju međunarodni sporazum o postupnom ukidanju upotrebe hemikalija koje uništavaju ozon, prenosi Tanjug.

Ukazuje se da je ova ozonska rupa “definitivno” među najvećima u posljednjih 15 godina. Tanjenje ozonskog omotača nad antarktičkim kontinentom prvi put je primijećeno 1985. godine.

U Ženevi, portparolka Kler Nulis iz Svjetske meteorološke organizacije rekla je da ozonska rupa počinje da se širi svakog augusta – na početku antarktičkog proljeća – i dostiže vrhunac oko oktobra.

Nulis je rekla da uprkos rastućoj rupi, stručnjaci i dalje vjeruju da se ozonski omotač polako oporavlja nakon usvajanja Montrealskog protokola, sporazuma potpisanog 1987. godine, koji za cilj ima postepeno ukidanje supstanci koje oštećuju ozon.

Ona je pomenula klimatske projekcije koje ukazuju da će se ozonski omotač vratiti na nivo iz 1980. do 2060. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,