Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ozloglašen objekat: Zahvaljujući specijalnom dronu, poslije 33 godine naučnici zavirili u černobilski peti blok

Preuzmite sliku

Popularno

Prvi put posle 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron „Elios 2“ načinio u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilju, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Dron „Elios 2“ pripada kompaniji „Flyability“, a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svijetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilu u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine. Ovo je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke.

U vreme eksplozije u Černobilu peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li bazeni u njemu imaju šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom, piše RTS.

Zato je dron „Elios 2“ ušao u reaktor i, na sreću, otrkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.

Ovaj tip drona se, inače, koristi za nadzor i inspekciju elektrana. Letjelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju.

Ova misija u Černobilu bila je posebno zahtjevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, a ukoliko bi došlo do gubitka signala, „Elios 2“ bi bio izgubljen.

Ipak, misija je uspjela, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je dodatni razlog za zadovoljstvo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,