Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najgore lozinke u 2018. godini

Preuzmite sliku

S obzirom na to da su nam danas brojne privatne, osjetljive i jako važne stvari pohranjene u digitalnom obliku na računarima, društvenim mrežama, mailovima itd., dio korisnika nevjerovatno je neodgovoran i te podatke uopće ne pokušava zaštititi snažnim lozinkama već koriste najjednostavnije šifre zbog kojih su njihovi podaci gotovo nezaštićeni.

Do sada su objavljene brojne liste najgorih lozinki koje se koriste, a kompanija SplashData prošle sedmice objavila je popis najgorih šifri koje su se koristile u 2018. godini.

Popis je baziran na temelju više od pet miliona lozinki koje su ove godine procurile na internetu te je riječ manje-više o svima dobro poznatim lošim lozinkama.

Najgora lozinka za koju je zaista nevjerovatno da se i danas koristi je 123456, dok je druga najgora lozinka – password te je riječ o šiframa koje se nalaze na prva dva mjesta ovog popisa već pet godina zaredom, penosi Dnevnik.hr.

Zanimljivo, na popisu 25 najgorih lozinki ove se godine našlo se i ime kontroverznog američkog predsjednika Trumpa te se na 23. mjestu nalazi lozinka “donald”.

“Žao mi je gospodine predsjedniče, ali ovo nije lažna vijest – korištenje vašeg imena ili nekog drugog poznatog imena kao lozinke opasna je odluka”, komentirao je korištenje Trumpovog imena kao lozinke izvršni direktor SplashDate Morgan Slain te je napomenuo kako su hakeri i kriminalci do sada bili iznimno uspješni kada su provaljivali u račune koristeći poznata imena iz pop kulture ili sporta, kao i nekih jednostavnih kombinacija brojeva i slova s tastature (poput 123456 ili qwerty) jer znaju da ih veliki broj ljudi koristi.

Najvažniji razlog zbog kojeg SplashData objavljuje popis najgorih lozinki jest kao upozorenje korisnicima koji i dalje koriste ovakve lozinke te se nadaju da će se u budućnosti malo porazmisliti i potruditi se oko zaštite svojih računa i profila na internetu.

Ovo je deset najgorih lozinki u 2018:

1) 123456
2) password
3) 123456789
4) 12345678
5) 12345
6) 111111
7) 1234567
8) sunshine
9) qwerty
10) iloveyou (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,