Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo nismo očekivali: Novi Huawei P40 Pro nadmašuje sve dosad viđeno

Preuzmite sliku

Popularno

Huawei ne dopušta da otkazivanje Mobile World kongresa poremeti njegove planove za 2020. godinu. Uprkos nepredviđenim okolnostima koje je stvorio koronavirus, kineski telefonski gigant napreduje s planovima za svoju najnoviju generaciju vodećih telefona – Huawei P40 i P40 Pro – koji će biti predstavljeni u Parizu 26. marta

Baš kao i prošla serija P30, nadolazeći premium telefoni neće sadržavati Googleov paket usluga (koji uključuje Google Play trgovinu, Gmail, Google Maps itd.), niti će imati punu moć Googleva Android operativnog sistema. Umjesto toga, očekuje se da telefoni ponovno rade na Android generičkom “open-source” operativnom sistemu, a potrošači će morati preuzeti aplikacije preko Huaweijeve galerije aplikacija kao zamjenu za Google Play Store.

Vrijedi spomenuti da Huawei ima plan prestati se oslanjati na Google. Prema pisanju Reutersa, Huawei se udružio s kompanijama Xiaomi, Oppo i Vivo kako bi napravio servis konkurentan Google Play Storeu. Ova inicijativa poznata je pod imenom Global Developer Service Alliance i bit će predstavljena ovog mjeseca.

Predstavljanje P40 telefona tek slijedi, ali dok se službene najave ne objave u sljedećim sedmicama, C Net navodi najvjernije glasine o toliko očekivanim modelima P40 i P40 Pro.

P40 Pro će imati 10x optički zoom na kameri

Iako se softver (ili tačnije – njegov izraziti nedostatak Google aplikacija) može pokazati kao prepreka za mnoge izvan Kine, izgleda da će kineski proizvođač telefona i dalje ustrajati u unapređivanju svojih kamera. Slike koje je na Twitteru podijelio široko praćeni Evan Blass prikazuju model P40 Pro opremljen pravougaonim modulom kamere koji sadrži pet senzora na zadnjoj strani.

Optički zoom 10x bio bi jedan od senzora u P40 Pro sisemu kamera i tako bi postao prvi telefon na svijetu koji je napravio ovaj poduhvat. Primjera radi, model Mate 30 Pro je imao četverostruku kameru kao i 50x digitalni zoom i 5x optički zoom, što ga je katapultiralo u telefonsku dvoranu slavnih.

P40 Pro je opremljen senzorom za kameru od 52 megapiksela

Zadnja kamera modela P40 Pro vjerovatno dolazi s 52-megapikselnim Sony IMX700 senzorom, što je za 10 megapiksela više od zadnje kamere na modelu P30 Pro. Senzor od 52 megapiksela značajno je niži u pogledu rezolucije u odnosu na Samsung Galaxy S20 Ultra koji ima senzor od 108 megapiksela, ali izvještaji ukazuju da ovaj novi senzor može donijeti veću kvalitetu fotografija pri slabijem osvjetljenju.

P40 Pro dolazi s ukupno sedam kamera

Što se tiče prednje strane modela P40 Pro, očekuje se da će imati dvije selfie kamere smještene u horizontalnom izrezu u obliku pilule na lijevoj strani ekrana. Dvostruke prednje kamere u kombinaciji s ranije spomenutim lećama postavljenim na stražnjoj strani dovele bi do ukupnog broja od sedam senzora za kamere.

Očekuje se da će serija P40 podržavati 5G mrežu

Oba modela telefona mogla bi podržavati 5G mrežu, iako u 2019. godini model P30 nije mogao podržati mrežu nove generacije. Na internet stranici stranice TENAA (kinesko regulatorno tijelo za mobilne tehnologije) certifikati za koje se vjeruje da pripadaju novim P40 modelima telefona pokazuju da uređaji podržavaju 5G tehnologiju. Iako je ova tehnologija naišla na prepreke tokom prošle godine, uglavnom na području pokrivenosti, očekuje se da se ove godine napravi iskorak po tom pitanju i da 5G postane dostupan na novim lokacijama.

Serija P40 mogla bi se proizvoditi u pet boja, uključujući zlatno roza boju

P40 serija mogla bi biti dostupna u pet različitih boja: crnoj, ledeno bijeloj, plavoj nijansi morskih dubina, srebrnoj – boje mraza i zlato roza boji. Zlatno roza boja neodoljivo podsjeća na paletu boja koja se koristi u novijim iPhone modelima. Također, i Motorola je za svoj novi Razr model najavila zlatno roza boju kao sekundarnu, a ovaj model bit će dostupan ovog proljeća. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje