Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovisni ste o svom pametnom telefonu: Google će riješiti problem

Preuzmite sliku

Stavite Facebook i Instagram na “crnu listu” i fokusirajte se na posao, porodicu ili jednostavno dobar film.

Htjeli mi to sebi priznati ili ne, ali postali smo ovisni o našim pametnim telefonima. Gotovo cijeli naš život sačuvan je u taj uređaj koji stane na dlan. Od ličnih podataka, fotografija, različitih kartica, m-bankarstva pa do banalnih stvari poput različitih bilježaka i podsjetnika.

Pametni telefon nam je zabava, ali i prijatelj kad nema nikoga drugoga u blizini.

Zbog toga ne čudi što sve više ljudi pati od nomofobije, straha od gubitka pametnog telefona.

I u kompaniji Google su svjesni tog, sve raširenijeg problema pa su razvili alat koji bi mogao pomoći u kontroli te ovisnosti. Radi se zapravo o alatu koja bi se u budućnosti trebala pojaviti na svim Android uređajima.

Focus Mode najavljen je još u maju, dostupan je svima koji koriste Android Beta, a trebao bi biti dostupan svima s verzijom Android 10. Ideja je da, tokom uključenog Focus Moda, budu blokirane sve aplikacije koje ometaju korisnike (a koje korisnik može sam odabrati). Od Facebooka i YouTubea, do različitih chatova i igara. Korisnik će sam moći odrediti koliko će dugo Focus Mode trajati, a po isteku tog vremena, aplikacije će ponovno postati dostupne.

Zamišljeno je da Focus Mode bude dio sistema za digitalno zdravlje u kojem se već nalazi “Wind Down mode” koji “gasi” boje na ekranu pa on postaje siv, kako bi bio manje privlačan korisnicima, ali i smanjio njihovu izloženost plavom svjetlu koje utječe na kvalitetu spavanja.

U Googleu vjeruju kako ovakvi alati, koji ograničavaju vrijeme upotrebe aplikacija i blokiraju njihove obavijesti, mogu pomoći ljudima da smanje njihovu upotrebu, a time i smanje korištenje pametnog telefona. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje