Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovako izgleda svemir: Čekali su gotovo pola stoljeća i konačno otvorili sondu punu kamenja s Mjeseca

Znate li koliko su kilograma kamenja s Mjeseca na Zemlju donijeli astronauti svih Apollo misija? Tačna kilaža je 382 kilograma kamenja i zemlje, a većina njih je do sada već proučena i istražena.

Međutim, neke primjerke NASA ipak nije ni dirnula jer su bili svjesni da im je potrebna naprednija tehnologija od one koju su tada imali dostupnu. Američka svemirska agencija neke uzorke koje su donijeli astronauti s Apollo misija 15, 16 i 17 nije ni dotaknula – sve do ove sedmice.

 • Uzorci kamenja i zemlje koje je 1972. donijela Apollo 17 lunarna misija otvoreni su sada nakon gotovo 50 godina. Materijale su donijeli astronauti Gene Cernan i Jack Schmitt. Prikupili su ih u cijevi dugačkoj 60 centimetara s područja blizu kratera Lara na Mjesecu.

  Ovakve analize prije su bile nemoguće

  Uzorci su otvoreni u Lunar Curation Laboratoriju u NASA-inom Johnson Space Centru u Hustonu, a analiza će pomoći naučnicima u vježbanju tehnika za proučavanje budućih uzoraka prikupljenih na misiji Artemis.

 • “Analize ovih uzoraka maksimizirat će povratak nauke od Apolla, kao i što će omogućiti novim generacijama naučnika i kuratora da rafiniraju svoje tehnike i pomognu pripremiti buduće istraživače lunarnih misija od 2020. na dalje. Naše naučne tehnologije su se jako poboljšale u proteklih 50 godina, a naučnici mogu proučavati ove uzorke na način koji prije nije bio moguć”, kazala je dr. Sarah Noble iz programa ANGSA u NASA-inom sjedištu.

  Naučnica je istakla da tek sada mogu obaviti neka mjerenja, koja prije nisu mogli. Nadaju se da će spomenuta dva uzorka razjasniti kako su nastale mjesečeve polarne ledene naslage.

 • “Saznanja iz ovih uzoraka pružit će NASA-i nove uvide u Mjesec, uključujući i historiju uticaja na mjesečevu površinu, kako su nastala klizišta na površini i kako je njegova kora evolvirala tokom vremena”, kazao je Charles Shearer naučni suvoditelj ANGSA-e. (100posto.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,