Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otkriven novi fenomen: Uočena čudna zvijezda koja pulsira samo s jedne strane

Preuzmite sliku

Svemir je stalno pun novih iznenađenja, a sada nam je predstavio još jedno koje se zbiva praktično pred našim nosom. Astronomi su na udaljenosti od 1500 svjetlosnih godina pronašli zvijezdu koja pulsira – samo s jedne strane. Iako su naučnici teoretski predvidjeli postojanje takvih svemirskih tijela prije više desetljeća, ovo je prvi put da smo tako nešto direktno uočili.

“Još od 1980-ih smo teoretski znali da bi ovakve zvijezde trebale postojati”, rekao je astronom Don Kurtz sa Univerziteta Central Lancashire u Velikoj Britaniji.

“Tražili smo zvijezdu poput ove gotovo 40 godina, a sada smo je napokon pronašli”, dodao je.

Ima bliskog prijatelja

Radi se o zvijezdi HD74423 koja ima oko 1,7 puta Sunčeve mase. Njeno neobično pulsiranje prvi su primijetili građanski volonteri koji su tražili specificirane anomalije u podacima NASA-inog svemirskog teleskopa TESS (The Transiting Exoplanet Survey Satellite), piše Science Alert.

Pulsiranje zvijezda nije neuobičajeno. Mnoge zvijezde, možda čak i sve, osciliraju u ritmičkim obrascima. Tu oscilaciju uzrokuju njihovi unutarnji valovi koji nastaju zbog konvekcije i magnetskog polja zvijezde. No, te oscilacije obično nastupaju po cijeloj površini zvijezde, a ne samo na jednoj strani. Stoga se postavlja pitanje, zašto se tako nešto zbiva sa HD74423?

Odgovor je – zvijezda ima bliskog prijatelja. Binarni pratitelj ove pulsirajuće zvijezde je crveni patuljak, a oboje su zaključani u izuzetno tijesnoj međusobnoj orbiti od samo 1,6 dana. Zbog takve orbite, gravitacija crvenog patuljka izobličava HD74423, iskrivljujući oscilaciju i formu te zvijezde u oblik jajeta ili kapljice.

 Neobična hemijska obilježja

No to nije jedina čudna stvar kod HD74423. Astronom Simon Murphy sa Univerziteta Sydney u Australiji primijetio je na toj zvijezdi neobična hemijska obilježja.

“Ono što je prvo privuklo moju pažnju jest to da je riječ o kemijski neobičnoj zvijezdi”, rekao je Murphy.

“Zvijezde poput ove obično su bogate metalima, što tu nije slučaj te se radi o rijetkoj vrsti vruće zvijezde”, dodao je.

Nizak nivo metala obično imaju stare zvijezde, što nije slučaj s HD74423 koja je mlađa od našeg Sunca. Naravno, ova neobična hemijska karakteristika nema veze s čudnim pulsiranjem zvijezde, ali ukazuje na to kako je HD74423 neobičan s više aspekata.

Istraživanje naziva Tidally trapped pulsations in a close binary star system discovered by TESS objavljeno je u naučnom časopisu Nature Astronomy. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,