Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osnivač BioNTecha otkrio kad bi pandemija u većini evropskih zemalja i SAD-u mogla biti stavljena pod kontrolu

Preuzmite sliku

Bit će izbijanja virusa, no ona će biti pozadinski šum. Bit će mutacija, ali nas neće plašit, ističe Ugur Sahin.

Ugur Sahin, osnivač BioNTecha koji je s Pfizerom razvio vakcinu protiv COVID-19, vjeruje da će virus do kraja ljeta biti pod kontrolom u većini evropskih država i u SAD-u.

Nijemci su sve nestrpljiviji oko restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa, a vlade država Evropske unije kritikovane su zbog sporog vakcinisanja stanovništva i poteškoća u nabavci vakcina.

Sahin, osnivač njemačke kompanije BioNTech, smatra da su ti problemi privremeni, da je moguće cijepiti 70 posto Nijemaca do kraja septembra i da virus tada više neće biti toliki problem.

U mnogim evropskim državama i SAD-u nam do kraja ljeta više neće biti potrebna opća zatvaranja, rekao je za novine Welt am Sonntag.

Bit će izbijanja virusa, no ona će biti pozadinski šum. Bit će mutacija, ali nas neće plašiti.

Dosad je u Njemačkoj barem jednu dozu vakcine primilo gotovo 9 posto stanovništva. U Britaniji je jednu dozu primilo više od 50 posto državljana.

Sporo vakcinisanje i nastavak restriktivnih mjera u Njemačkoj utiču na popularnost konzervativaca kancelarke Angele Merkel kojima prema anketama pada podrška u godini izbora, prenosi agencija Reuters.

Mnogi su jednostavno razočarani, kazao je bavarski konzervativni premijer Markus Sode, potencijalni nasljednik Merkel na parlamentarnim izborima, za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Krivim potezom može se riskirati da ovaj treći val virusa postane trajan, rekao je u uoči sastanka regionalnih i nacionalnih čelnika u ponedjeljak na kojem će se razgovarati o mjerama protiv COVID-19.

Imamo sredstvo: ručnu kočnicu. Ono se mora strogo primijeniti svugdje u Njemačkoj, naglasio je Soeder, govoreći o mogućnosti zaustavljanja postepenog ublažavanja mjera protiv koronavirusa. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje