Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obratite pažnju: Ovo bi mogao da bude najveći Appleov adut u borbi protiv Androida

Preuzmite sliku

Iako je do predstavljanja novih modela iPhonea ostalo još oko tri i po mjeseca, već je počela proizvodnja procesora koji će pokretati ove uređaje.

Prema ljudima upoznatim sa situacijom koji su htjeli da ostanu anonimni, za proizvodnju procesora zadužena je kompanija TSMC, a procesori će se bazirati na 7-nanometarskom proizvodnom procesoru.

Ovi procesori bi trebalo da budu manji, brži i efikasniji u odnosu na mobilne uređaje sa aktuelnim najjačim procesorima, pa bi novi A12 procesor, koji će pokretati nove modele iPhonea, mogao da predstavlja značajnu prednosti telefona sa logom jabuke u odnosu na konkurenciju.

U septembru ove godine Apple bi trebalo da predstavi tri nova modela iPhonea – nasljednika iPhonea X koji bi trebalo da ima isti ekran, njegovu Plus verziju sa ekranom dijagonale čak 6,5 inča i model sa 6,1 inčnim LCD-om.

Zahvaljujući novim čipovima, novi Appleovi telefoni moći će brže da pokreću aplikacije a trajanje baterije će biti duže, što su “velike prednosti u kompetitivnoj industriji koja se trenutno nalazi u problemima”, komentarisali su na glasine o novim Appleovim čipovima.

Iako je prodaja telefona i dalje velika, prema IDC-u prošle godine je zabilježen pad tržišta od 0,5 odsto, dok je taj pad u posljednjem kvartalu iznosio čak 8,5 odsto. Jedan od razloga za to je zasićenost na najvećim tržištima poput SAD-a i Kine, piše Zimo.

Osim Applea, odnosno TSMC-a, i Qualcomm trenutno radi na razvoju čipova baziranih na 7-nanometarskom proizvodnom procesu, ali telefoni sa prvim takvim čipovima na tržištu bi trebalo da se pojave nakon predstavljanja novih iPhonea.

Koliko će novi čipovi biti jaki, saznaćemo u septembru a korisnicima će vjerovatno najvažnije biti informacije o bateriji – koliko će duže trajati baterija između punjenja i da li će vrijeme punjenja biti kraće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,