Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novo doba za “Facebook”: Brojne promjene nas očekuju, plava boja odlazi u historiju

Preuzmite sliku

Na godišnjoj Facebookovoj konferenciji F8 Mark Zuckerberg najavio je velike promjene za tu društvenu mrežu, vjerovatno najbrojnije dosad.

Najviše je odjeknula najava o promjeni dizajna, pa tako logo Facebooka više neće biti kvadratnog oblika, već kružnog, a prvi put mijenja se i boja. Mobilna aplikacija bit će pretežno bijela, a prepoznatljiva plava odlazi u historiju.

Novi dizajn aplikacije uključivat će uglavnom površinske promjene. Grupe će imati istaknutiji položaj na News Feedu, a unutar njih dolaze i nove funkcije. Ipak, CNN prenosi da će News Feed, osim toga, ostati gotovo nepromijenjen.

 • Slične promjene na desktop izdanju Facebooka pojavit će se kasnije ovog ljeta.

  Najavljena je i opcija “Secret Crush”, slična dosadašnjem Facebook Datingu koji je bio dostupan samo u nekim zemljama. “Secret Crush” će funkcionisati na sličan način poput aplikacije Tinder, moći ćete označiti koja vam se osoba među vašim FB prijateljima sviđa i to će biti tajno, osim ako ta ista osoba ne označi da se i vi njoj sviđate. Tada će vas FB “spojiti”.

 • Osim toga, najavljene su i promjene na Messengeru. Aplikacija će zauzimati manje mjesta na mobitelima, a stiže i desktop verzija aplikacije.

  Na istoj konferenciji najavljeno je i da kreće testiranje skrivenih lajkova na Instagramu, što bi moglo u potpunosti promijeniti tu društvenu mrežu. Time žele fokus s “popularnosti” i angažmana prebaciti na sam sadržaj.

 • Zuckerberg je najavio i veći fokus na privatnost. “Znam da trenutno nemamo najsnažniju reputaciju što se privatnosti tiče, i to najblaže rečeno”, priznao je tokom konferencije. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,