Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novina u smartphone tehnologiji: Dvije kamere bolje od jedne

Preuzmite sliku

Ako se poslužimo reklama za brijač – dvije ili tri oštrice su uvijek bolje od jedne? Pretpostavimo da jeste.

Možda su se ovom premisom poslužili i proizvođači mobilnih telefona, koji u posljednje vrijeme prihvataju trend postavljanja dvije zadnje kamere na uređajima.

HTC8 je počeo s tim, trend je nastavio Huawei P9, LG G5, Honor 8, LeEco Cool 1, a iPhone 7 i iPhone6SE će uskoro početi ovo da praktikuju.

Dvostruka kamera prema mišljenju stručnjaka nije samo trik kojim se služi u svrhu marketinga, nego ona zaista ima višestruke prednosti.

Veći senzor i kvalitetnija optika – Dvije kamere imaju više prostora od jedne u uređaju, a to može pozitivno da se odrazi na kvalitet fotografije. Pogotovo kada je slikanje i naslikavanje u mraku u pitanju. Više piksela, više svjetla, više oštrine – kao i detalja. Dvije kamere na poleđini mobitela može biti veliki plus.

Optičko zumiranje – Za razliku od softverskog zooma, koji samo povećava sliku – sa duplom kamerom pozadi imate smanjen gubitak detalja. Optički zoom će biti lakše primijeniti na uređajima sa dvije kamere uz zadržavanje kvalitete fotografije.

Refokusiranje i drugi zanimljivi trikovi – Sa dvije kamere možete da snimte dvije različite pozicije iste scene, a kasnije možete odabrati koju poziciju staviti kao primarnu. Ovaj način je poprilično popularan kod korisnika, a uz ovo idu i popularni 3D efekti koji se mogu postići samo sa Dual Camera sistemom.

Širi kadar – Dvije kamere u kombinaciji obuhvataju dosta više prostora i obezbijede širi kadar, što je nekada ključno za hvatanje detalja zbog kojeg ste uopće i uključili kameru.

Dubina kadra – Dual Camera sistem prevazilazi mogućnosti fotografije i može da se koristi za izračunavanje daljine objekta koji se fotografiše. Može se koristiti za mjerenje, skeniranje ili pravljenje 3D modela prostora. Koncept se zasniva na Google Tango platformi koju ova kompanija razvija u saradnji sa firomom Lenovo. Dual Camera sistem omogućava realnije korištenje virtuelne i proširene stvarnosti. (balkanandroid.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,