Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novi teleskop ulovio signale iz svemira: Jesu li nam se to javili “mali zeleni”?

Novi radio teleskop u Kanadi uhvatio je nepoznat signal iz dalekog svemira, poznat pod nazivom FRB (Brzi radio izboji), prenose 24sata.hr.

Teleskop nazvan CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) smješten u Britanskoj Kolumbiji, 25. jula je prvi put uhvatio FRB signal frekvencije ispod 700 MHz i nazvao ga FRB 180725A.

Po definiciji FRB su radio emisije koje traju nekoliko milisekundi i dolaze iz nepoznatog izvora negdje iz svemira. Prvi put je zabilježen pred nekih desetak godina, što znači da je riječ o jednoj od novijih kosmičkih misterija, piše Cnet.

Prema nekim od objašnjenja za ove pojave, moguće je da se radi o izboju magnetara (neutronske zvijezde s vrlo jakim magnetskim poljem), eksplozijom crne rupe, ali neki kažu da je upravo to znak postojanja napredne vanzemaljske civilizacije.

CHIME je pušten u pogon prije nešto manje od godinu i dizajniran je za prikupljanje podataka o FRB-ovima i drugim pojavama koji bi mogli dati odgovore na druga pitanja iz područja astrofizike. Otkriće FRB 180725A, objavljeno u AstronomersTelegram, vrlo je zanimljiv momenat neistraženog područja, a potencijalno će poslužiti kao poticaj ostalim astronomima da obrate pažnju za ponovljenim izbojima na svim frekvencijama.

U priopćenju se ističe da su protekle sedmice zabilježeni i drugi FRB-ovi niskih frekvencija od čak 400 MHz-a, a prema prvim spoznajama, ti fenomeni su potekli od nekog izvora s planete Zemlje.

Do sada je otkriven samo jedan ponavljajući FRB, a istraživači kažu da je pojava koja šalje taj signal iz svemira zapanjujuće moćna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: