Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi ruski helikopter ima hibridni pogon, vještačku inteligenciju i leti 7 sati “u cugu”

Preuzmite sliku

Ovakvi sistemi će obezbijediti daleko efikasniju upotrebu letjelica kod medicinskih evakuacija povrijeđenih ili u operacijama potrage i spasavanja

Stručnjaci ruskog Fonda za perspektivna istraživanja (FPI) i koncerna “Helikopteri Rusije” završili su projekat razvoja perspektivnog helikoptera koga će pokretati hibridni motor i kojim će upravljati elementi vještačke inteligencije.

Projekat VKLA (perspektivna letelica sa helikopterskim rotorom) biće osnova za dalji razvoj tehnologije vertikalnog transporta u narednih 10 do 20 godina. Strogi tehnički zahtijevi projekta omogućiće konkurentnost sličnim projektima koji se realizuju u drugim zemljama. To se, prije svega, odnosi na visoke kriterijume maksimalne i krstareće brzine leta, maksimalnog doleta, dužine leta, visokog stepena pouzdanosti u ekspoloataciji i univerzalnosti primjene.

Nova tehnologija će omogućiti integraciju hibridnog motora, sistema za elektromehanički prijenos, naprednog sistema za pilotiranje letelicom i kombinovanim upravljanjem koja će u stvari predstavljati sinergiju pilota i sistema sa vještačkom inteligencijom, piše agencija TASS.

Pretpostavlja se da će ovakvi sistemi obezbijediti daleko efikasnije upotrebu letjelica kada su u pitanju medicinske evakuacije povređeni i ugroženih ili primjena helikopterske tehnike u operacijama potrage i spasavanja.

Helikopteri budućnosti koji budu koristili ovu tehnologiju biće sposobni da ostanu u vazduhu i do 7 sati, kao i da za samo 7 minuta pređu rastojanje od 50 kilometara, dok istovremeno prevoze dve nastradale osobe (ili jedan medicinski modul) i dva ljekara, prenosi Russia Beyond.

Dalji rad na projektu biće fokusiran na razvoj integrisanog elektromehaničkog sistema i opreme, koji će biti deo trodimenzionalnog demonstratora helikopterske letjelice budućnosti. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje