Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi neuspjeh NASA-e: “Leteći tanjir” pao u okean (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

NASA ni iz drugog pokušaja nije uspjela u ponedjeljak do kraja otvoriti svoj golemi nadzvučni padobran koji je trebao usporiti neku vrstu letećeg tanjira od tri tone koji je dvaput brži od zvuka u cilju budućeg slijetanja svemirskih brodova koji će slati ljude na Mars.

 • NASA's Low-Density Supersonic Decelerator
 • Golemi balon napunjen helijem koji je nosio tanjir počeo je trosatni uspon oko 19.45 sati po srednjoevropskom vremenu (7.45 sati po lokalnom) iz vojne baze Kauai na Havajima, objavila je NASA čija je televizija izravno prenosila eksperiment, javlja Hina.

  U prvom pokušaju u junu 2014. padobran se potrgao na početku spuštanja. NASA je zato izmijenila način rada u ovom novom testiranju, ali u ponedjeljak navečer još nije mogla iznijeti pojedinosti o načinu funkcioniranja padobrana, osim da se nije do kraja otvorio, objavio je kontrolni centar.

  Jedan brod je trebao izvući tanjir i njegovu crnu kutiju iz mora kako bi analizirao sve podatke ovog pokusa. NASA će u utorak u 19.00 sati po srednjoevropskome vremenu održati novinarsku konferenciju kako bi iznijela potpune podatke.

 • novi-neuspjeh-nasa-e-leteci-tanjir-pao-u-ocean
 • NASA u ljeto 2016. planira izvesti treće ispitivanje padobrana koje će prilagoditi ovisno o podacima koje će dobiti ovim neuspjelim pokusom.

  NASA je ovu tehnologiju počela testirati 1976. s misijom Viking kojom je na Mars poslala dva omanja robota. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,