Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Novi AI chatbot koji nudi razgovor s Isusom i Hitlerom šokirao i razljutio korisnike

Preuzmite sliku

Jedna chatbot aplikacija iskoristila je umjetnu inteligenciju da bi korisnicima omogućila “razgovore” s historijskim osobama. Međutim, među tim osobama našli su se likovi poput Hitlera, Goebbelsa, Charlesa Mansona i sličnih, što je razbjesnilo mnoge korisnike.

U jednom razgovoru koji je objavljen na Twitteru drugi najmoćniji čovjek nacističke Njemačke Heinrich Himmler govori da “duboko žali zbog svojih postupaka” te opisuje svoje namjere kao “duboko pogrešne”. Malo podcjenjivanje. Drugi korisnik podijelio je razgovor u kojem Anne Frank kaže da se “divi Himmlerovoj predanosti njegovom radu”.

Još jedan korisnik zgrozio se načinom na koji u aplikaciji Henry Ford pokušava opravdati svoja antisemitska uvjerenja. Goebbelsov lik je u aplikaciji opisao “velike uspjehe koje je postigao kao ministar” i dodao da “postoje mnoge stvari koje su se mogle učiniti drugačije.

“Da, možeš misliti kako ovakve stvari treba uvesti u obrazovanje. Držite ovo što dalje od učinioca”, napisao je jedan tviteraš nakon što je isprobao AI aplikaciju. Oglasili su se i iz Anti-Defamation League (ADL), židovske organizacije koja se bori protiv širenja mržnje.

Potpredsjednica ADL-ova centra za tehnologiju i društvo Yael Eisenstat rekla je: “Voditi tobožnje razgovore s Hitlerom i drugim poznatim antisemitima iz povijesti duboko je uznemirujuće i poslužit će kao hrana za fanatike.”

Aplikaciju kreirao 25-godišnjak

Aplikaciju je kreirao 25-godišnji Sidhant Chaddha, koji radi kao softverski inženjer za Amazon. “Ovom aplikacijom možete razgovarati s preminulim pojedincima koji su značajno uticali na historiju – od drevnih vladara i filozofa, do modernih političara i umjetnika. Možete učiti o njihovom životu, radu i njihovom utjecaju na svijet na zabavan i interaktivan način”, stoji u opisu aplikacije.

“Naša umjetna inteligencija osmišljena je kako bi vam pružila realno iskustvo razgovora, stvarajući osjećaj kao da stvarno razgovarate s ovim povijesnim osobama”, pišu još autori.

“Mičite ovo smeće iz ponude”, “Ovo je sramotno”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Među ponuđenim osobama su još i Isus Krist, papa Ivan Pavao II, princeza Diana (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,