Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nova opcija na YouTubeu dostupna na Androidima: Jeste li je već isprobali?

Preuzmite sliku

Koliko puta ste se sjetili neke pjesme, ali niste se mogli sjetiti njenog imena i izvođača pa je niste mogli potražiti na YouTubeu ili streaming servisima? Googleovci već dugo vremena rade na rješenju tog problema te su razvili tehnologiju koja može prepoznati ime pjesme samo na temelju – vašeg pjevušenja.

Sve što trebate napraviti jeste zapjevati ili samo pjevušiti melodiju pjesme, a Googleov algoritam bacit će se na posao i pokušati pronaći originalnu pjesmu.

U suštini je riječ o nekoj vrsti Shazama, odnosno alata za prepoznavanje pjesama, ali s puno većim mogućnostima.

Iza ove tehnologije, naravno, stoji umjetna inteligencija te je ona bazirana na modelima strojnog učenja koji melodiju koja se pjevuši povezuje s otiskom pjesme, kako su to nazvali u Googleu. Kada sistem prepozna vaše pjevušenje, odvest će vas na YouTube i prikazati vam videozapise te stvari.

Treba naglasiti kako nije riječ o novoj tehnologiji, jer ju je Google razvio prije nekoliko godina, no na početku je trebalo 10 do 15 sekundi za prepoznavanje pjesme.

S vremenom je tehnologija napredovala pa su prošle godine iz ove kompanije pohvalili kako njihov sistem može prepoznati pjesmu na temelju minimalno tri sekunde pjevušenja. Tada su najavili kako je riječ o eksperimentu koji će biti dostupan dijelu korisnika Androida.

Nedavno su najavili kako ova mogućnost stiže na aplikaciju YouTube Music za Androide, a već je dostupna i dijelu korisnika klasične YouTubeove aplikacije na Googleovom mobilnom operativnom sistemu.

Kako aktivirati opciju?

Kako bi je aktivirali potrebno je prvo ići na opciju pretraživanja na YouTubeu i pritisnuti mikrofon nakon čega će se u gornjem dijelu ekrana otvoriti opcija glasovnog upisa pretraživanja, pored koje se nalazi opcija “Pjesma”, s ikonom sličnom valu. Klikom na nju pojavit će se informacije kako trebate svirati, pjevati ili pjevušiti pjesmu, a YouTube će pokušati prepoznati o kojoj se pjesmi radi.

Ova tehnologija nije savršena, no prilično je precizna i često će pronaći pjesme koje tražite tako da bi mogla oduševiti korisnike i pomoći im u trenucima kada žele čuti neku pjesmu, a ne mogu se sjetiti njena imena.

Također, opcija djeluje baš poput Shazama i prepoznaje pjesme koje se reproduciraju na radiju, TV-u i slično.

Dok je ova opcija dostupna na Androidima ili je korisnici Googleovog mobilnog operativnog sistema mogu očekivati uskoro, korisnici iPhonea i dalje nemaju takvu mogućnost.

Na iPhoneu je implementiran Shazam koji brzo može prepoznati pjesme, no samo originale, ne i pjevušenje. Dobra vijest je što je, prema informacijama koje kruže mrežom, Google počeo s testiranjem te opcije na aplikaciji za Appleove uređaje pa bi jednom ona trebala postati dostupna i na iPhoneu. Ipak, još se ne zna kada bi to moglo biti, prenosi Zimo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,