Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemu treba 0,63 sekundi da složi Rubikovu kocku, a vama? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Robot njemačke tehnološke kompanije Infineon ranije ove godine složio je Rubikovu kocku u rekordnom vremenu. Danas je taj rekord potvrdio i Guinness.

Sub1 Reloaded je robot kojem je trebalo samo 0.637 sekundi kako bi složio Rubikovu kocku. Dizajnirala ga je njemačka kompanija kojoj su takvi modeli, čini se, specijalnost. Prethodno, rekord od 0.887 sekundi držao je stariji model istog robota.

Nakon što je analizirao kocku bio mu je potreban 21 potez da je složi. Inače, kompleksnost kocke na ovakvim istraživanjima uvijek je ista, kao i procedura kojom se pristupa slaganju. Mikročip koristi složeni algoritam kako bi došao do najbržeg mogućeg rješenja, a nakon toga aktivira 6 motora za svaku stranicu kocke koji je rekordnom brzinom okreću i rješavaju problem.

Na pitanje hoće li ponovo napadati vlastiti rekord glasnogovornik kompanije rekao je da nemaju namjeru, ali da je to hobi njihova konstruktora koji će se sigurno još time baviti  u budućnosti. Ovim je Infineon ustvari htio ukazati na brzinu i sigurnost mikrokontrolera kojima se bavimo, naglasio je temeljnu svrhu Sub1 Reloadeda.

Ljudski rekord u rješavanju Rubikove kocke drži Lucas Etter. Amerikanac je kocku složio za nevjerovatnih 4.9 sekundi, i to u dobi od 14 godina. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,