Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka pokreće proizvodnju svemirskih raketa

Preuzmite sliku

Kompanija Isar Aerospace pokrenula je proizvodnju rakete za transport satelita u Zemljinu orbitu.

Njemačka inovativna kompanija Isar Aerospace pokrenula je u ponedjeljak proizvodnju rakete za transport satelita u Zemljinu orbitu, signalizirajući širenje na sektor čiji razvoj razmatra i Vlada u Berlinu, piše Financial Times.

Sjedište je Isar Aerospacea u Bavarskoj a halu u kojoj će se graditi raketa službeno je otvorio bavarski premijer Markus Soeder.

Cilj je kompanije prevoz tereta težine do 1.200 kilograma, poput satelita, do nižih nivoa Zemljine orbite, rekao je suosnivač i izvršni direktor Daniel Metzler, dodajući da je Isar Aerospace, osnovan 2018. godine, u prednosti u odnosu na afirmirane proizvođače zbog svoje fleksibilnosti i niskih operativnih troškova.

Prema Metzleru, relativno malu raketu nazvanu Spectrum bilo bi moguće prevesti na stražnjem dijelu kamiona.

‘Evropski SpaceX’

“Želimo izgraditi evropski SpaceX, privatno finansiranu kompaniju za gradnju svemirskih raketa“, kazao je Metzler za Handelsblatt.

Space X planira Starlinkom do 2027. u svemir lansirati 12.000 satelita. Njegov konkurent Amazon ishodio je prije nekoliko dana dozvolu američkih vlasti za “Projekt Kuiper”, koji predviđa lansiranje više od 3.200 satelita.

Isar Aerospace trenutno zapošljava oko 100 radnika i finansira se iz privatnih izvora. U prošlom krugu finansiranja u decembru 2019. pribavljeno je 15 miliona eura, saopćili su iz kompanije, dodajući da sljedeći krug planiraju do kraja godine.

Njegovi investitori uključuju bivšeg potpredsjednika američkog proizvođača raketa SpaceX Bulenta Altena.

Američka investicijska banka Morgan Stanley procjenjuje da bi se vrijednost tržišta takvih raketa već do 2023. mogla udvostručiti, na 6,9 milijardi dolara.

Izgradnja centra na Sjevernom moru

Pokretanje proizvodnje vremenski se poklopilo s lobiranjem njemačke industrije da se u Njemačkoj izgradi centar za lansiranje raketa u svemir. 

Ministarstvo privrede potvrdilo je da proučava koncept takvog centra koji je izradila Federacija njemačke industrije (BDI).

Centar bi se gradio na Sjevernom moru, služio bi za lansiranje malih raketa a njime bi upravljala privatna kompanija uz podršku države.

U BDI-ju vjeruju da bi koncept mogao biti proveden u djelo u roku od dvije godine.

U prijedlogu se navode imena tri privatne kompanije u Njemačkoj, a jedna je od njih Isar Aerospace.

BDI ipak upozorava da nijedan od predloženih proizvođača raketa trenutno nema dozvolu za takav pogon u Evropi. (Al Jazeera Balkans)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,