Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatan ulov dvojice ronilaca: Njihovo otkriće datira vjerovatno iz ledenog doba

Preuzmite sliku

Popularno

Dvojica ronilaca iz Floride ostali su izbezumljeni nakon što su pronašli mamutovu kost koja vjerovatno datira iz ledenog doba dok su ronili u rijeci.

Derek DemeterHenry Sadler pronašli su 22 kilograma tešku i 1.2 metra dugu mamutovu kost u rijeci Peace prošle sedmice, a njihovo otkriće mnogi su nazvali nevjerovatnim, prenosi index.hr.

Dvojac vjeruje da je kost pripadala kolumbijskom mamutu koji je lutao Floridom prije između 2.6 miliona godina i 10 hiljada godina, no stvarnu dob teško je utvrditi, piše FOX 35.

Demeter procjenjuje da je stara oko 100 hiljada godina.

Kao amateri paleontolozi, Demeter i Sadler iskopali su i niz drugih kostiju, a istog dana kad su pronašli mamutovu kost, naišli su i na dijelove izumrlog morskog psa i zub također izumrle sabljozube mačke.

Sadler je ranije pronašao mamutov zub u istoj rijeci.

Neka od njihovih otkrića završila su i u floridskom muzeju, no zadnje je zasad u razredu u kojem Sadler podučava. “Sada stoji u učionici u kojoj ga djeca mogu vidjeti, opipati i zaista osjetiti istoriju prirodnog svijeta”, rekao je.

Dodao je kako je djeci govorio o animiranom filmu Ledeno doba, a sad im ima priliku pokazati pravi zub sabljozube mačke. “Donijeti dio jedne od tih životinja i pokazati djeci, to mi je jednostavno nevjerovatno.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje