Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nevada: Tesla ulaže 3,6 milijardi dolara u tvornicu za baterije električnih vozila

Preuzmite sliku

Tesla, najveći svjetski proizvođač električnih vozila, proširuje svoju montažnu tvornicu u Nevadi velikim novim ulaganjem za povećanje proizvodnje novog, većeg tipa baterijskih ćelija i namjenske tvornice za proizvodnju kamiona Semi.

Firma sa sjedištem u Austinu koju vodi milijarder Elon Musk objavila je u utorak u blog postu da će potrošiti 3,6 milijardi dolara za tvornicu posvećenu proizvodnji 4680 litij-ionskih ćelija, kao i pogon za proizvodnju novododanog Tesla Semi.

Iz kompanije ističu očekivanja da će nove generacije baterijskih ćelija, otprilike veličine limenke piva, biti energetski gušće i jeftinije od trenutnih 2170 ćelija.

To je preduslov za pogon teških novih modela poput električnog velikog kamiona i kamioneta Cybertruck koji bi mogli stići ove godine.

Tesla trenutno ima najveću proizvodnju baterija u SAD-u s Gigafactory u Sparksu, Nevada, a nova sredstva povećavaju ukupni pogon u kompleksu na gotovo 10 milijardi dolara od 2014. godine. Ovaj potez slijedi nakon najava konkurenata uključujući General Motors, Ford, Hyundai , Toyota, Volkswagen i drugi proizvođači automobila koji također ulažu milijarde dolara u nove domaće tvornice baterija i materijala, iskorištavajući poticaje Bidenove administracije čiji je cilj pretvoriti SAD u elektranu u tehnologiji čistih vozila.

Nova linija baterija na kraju će proizvesti 100 gigavat-sati s 4680 ćelija godišnje, dovoljno za napajanje 2 miliona električnih vozila, rekao je Tesla. To je gotovo tri puta više od trenutnog kapaciteta Gigafactoryja od 37 gWh, navodi se u saopćenju. Firma također planira zaposliti 3.000 dodatnih radnika u novim pogonima za baterije i kamione, uz 11.000 trenutno zaposlenih.

Najava ulaganja dolazi dan prije nego što Tesla objavi rezultate za četiri tromjesečja i cijelu godinu za 2022. i dok Musk svjedoči u zajedničkoj tužbi na saveznom sudu u San Franciscu zbog njegovih komentara o “osiguranom finansiranju” za privatnost proizvođača automobila 2018.

Tesla se malo promijenila u Nasdaq trgovanju u utorak, zaključivši na 143,89 dolara. Dionice su ovog mjeseca porasle za 36% nakon što su pale više od 60% u 2022.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,