Utorak, 7. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

764

OPORAVLJENI

68

UMRLI

33
Preuzmite sliku

Nestala u svemiru: Letjelicu su našli, a nju nikada

Priča se kako Rusi čuvaju snimke brojnih izgubljenih astronauta tokom godina, oni i dalje to negiraju

Astronut ne može biti svako, a osoba koja se ovim poslom odlučili baviti mora imati niz sposobnosti i vještina. No ni to im nekada nije garancija da će se uspjeti spasiti ako na letu nešto pođe krivo. Jer događaju se i takve misije. Tako se jedna bizarna nesreća koja se dogodila se na početku svemirske utrke SAD i SSSR-a još uvijek ne može objasniti.

Svi se većinom sjećaju uspješne misije i čovjeka koji hoda po Mjesecu. 12. aprila 1961. godine Rusija je uspješno o orbitu poslala prvog čovjeka, Jurija Gagarina. Ubrzo je stigao i odgovor SAD-a koji su poslali Alana Sheparda. Miris takmičenja osjećao se u zraku, pa se Rusija spremala za još jedan let. Ovaj put odlučili su srušiti Gagrinov rekord, piše The Vintage News.

Sovjeti su planirali lansirati svoju misiju prije Amerikanaca. Misija koju su lansirali 16. maja 1961. godine zabilježila je 17 krugova oko Zemlje. I tu nisu htjeli stati, već su u Svemir poslali prvu ženu.

Lansiranje je prošlo dobro, no kada je trebala ući u atmosferu, nešto je jako pošlo po zlu. Niko zapravo nije saznao šta se tačno dogodilo, no snimci njenih posljednjih trenutaka izazivaju jezu. Snimci nemaju dovoljno dokaza autentičnosti no čini se kako su nastale u trenutku pokušaja novog ulaska nakon cijele sedmice. Do tog trenutka zalihe kisika smanjivale su se, i bile gotovo iscrpljene.

Postoji snimak njenih posljednjih riječi, izrečenih preko radio veze i zvučalo je ovako: “Slušajte…slušajte! dođite….dođite…pričajte sa mnom! Pričajte! Vruće je…vruće je…nije li ovo opasno?…Vruće mi je…mogu vidjeti plamen! Vruće mi je…32…41…vruće mi je….Vidim plamen! Vruće mi je….hoću li se srušiti?”. Prema snimku je očito da je povratak na Zemlju krenuo krivo i ništa nije funkcionisalo. Raketa je gorjela dok se vraćala, a s njom i žena, koja je živa gorila. Na kraju snimka se čuje da su je obuzele emocije, najvjerovatnije jer je znala da je kraj blizu.

Nakon posljednjih snimaka, zavladala je tišina. Tri dana kasnije, 26. maja 1961. godine, Sovjeti su objavili da se svemirska letjelica vratila na Zemlju. Raketa je u potpunosti izgorjela, a ženino tijelo nije se moglo naći. O tome se nikada nije pričalo. Do danas ruska vlada poriče da se to ikada dogodilo.  Priča se kako Rusi čuvaju snimke brojnih izgubljenih astronauta tokom godina. Kao i u slučaju ove žene, oni i dalje negiraju da su ti ljudi ikada bili u Svemiru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,