Subota, 8. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nemojte puniti svoj mobitel na ovim mjestima

Niko ne voli kad mu se baterija isprazni van kuće. Pogotovo ako ste na nepoznatom mjestu ili vam mobitel hitno treba. U toj situaciji je “spas” punjenje na nekom javnom mjestu.

Punjenje na javnim mjestima se u tom trenutku čini kao odlično rješenje, ali ne razmišljamo o negativnim stranama i da će nam možda donijeti nevolje.

“Javna mjesta za punjenje i USB priključci se mogu lako modificirati kako bi se omogućio pristup telefonu, a to uključuje i instaliranje softvera na telefonu”, rekao je James Goepel, direktor Fathom Cyber i profesor kibernetičke sigurnosti na Univerzitetu Drexel za Reader’s Digest.

On smatra da su ovo mjesta na kojima nikad ne trebate puniti svoj mobilni telefon:

Aerodrom

Sigurno ste vidjeli mnogo dostupnih mjesta za punjenje telefona. Iako nam se to na prvu čini kao odlično rješenje, ipak je jedno od najnesigurnijih mjesta. Kako ne bi postali žrtva hakera, bolje je da ponesete svoj punjač.

Željezničke stanice i autobuske

Hakeri mogu postaviti besplatno mjesto za punjenje na autobuskoj i željezničkoj stanici. Kad spojite telefon na USB priključak, osim što će se puniti, vaši podaci s telefona mogu biti kopirani.

Hoteli

Ni hotelski USB priključci za punjenje nisu sigurni. Sobe su kao i vama, dostupne i hakerima.

Rent-a-car

Preporučujemo vam da ne koristite javne USB punjače. Za vas je bolje ako koristite adaptere s električnom utičnicom ili da imate sa sobom prijenosni punjač.

Turističke atrakcije

Popularni gradovi imaju mnogo mjesta gdje možete napuniti svoj telefon, upravo zbog toga postoji opasnost.

Shopping centri

Hakeri se mogu preko USB punjača povezati s vašim telefonom i kopirati popis kontakata, e-poštu ili tekstualne poruke, glasovnu poštu, slike ili videozapise, i još mnogo toga, prenosi 24sata.hr

Biblioteke

Sigurno ste pomislili da biblioteka baš i nije mjesto gdje bi neki haker zalazio, varate se. Biblioteke su također “potencijalna opasnost”, i bolje ih je izbjegavati za punjenje telefona.

Kafići

Stručnjaci za cybersecurity upozoravaju da hakeri instaliraju razne skrivene čitače između USB priključaka i izvora energije u kafićima. Vrlo vjerovatno ste bar jednom napunili svoj kafić u kafiću dok ste pili kafu, jer baš tu uvijek neko ima “slučajno” punjač.

Zaključujemo da je najbolje za našu sigurnost da uvijek nosimo svoj punjač sa sobom, ili još bolje neki manji prijenosni koji može stati u svaku torbu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,