Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nebeski spektakl: Komet koji se vraća nakon 50 hiljada godina moći će se vidjeti i sa Zemlje

Preuzmite sliku

Nedavno otkriveni komet C/2022 E3, približit će se idućih sedmica Suncu, prvi put nakon 50.000 godina i možda će biti vidljiv golim okom krajem januara.

Maleni komet sastavljen od stjenja i leda, promjera oko 1 km, otkriven je u martu 2022. programom Zwicky Transient Facility (ZTF) koji se koristi teleskopom Samuel-Oschin u Opservatriju Palomar u Kaliforniji.

Otkriven je dok je prolazio orbitom Jupitera, a sada se kreće prema Suncu i postići će svoj perihel, svoju tačku najbližu Suncu 12. januara, prema izračunima astronoma.

Kada se komet približi Suncu, led u njegovoj jezgri topi se i prelazi u dug veo prašine koji reflektira Sunčevu svjetlost.

Taj blistavi veo trebao bi se moći promatrati sa Zemlje.

Komet će najviše zablistati kada bude najbliže Zemlji, kaže Thomas Prince, profesor fizike na Tehnološkom institutu Kalifornije koji radi za program ZTF.

Pojava će ipak biti manje spektakularna nego pri prolasku kometa Hale-Bopp 1997., ili Neowise 2020. koji su mnogo veći.

Promatranje će biti moguće dobrim dalekozorom, a možda i golim okom dijelom noći, ako ne bude previše mjesečine i onečišćenja svjetlošću.

Očekuje se da će najbolja prilika biti vikend 21. i 22. januara te sedmica koja će slijediti. U tom razdoblju komet će proći između Malog i Velikog medvjeda prije nego utone u južnu hemisferu i krene u zakutke Sunčeva sustava što je vjerovatno njegova kolijevka.

Ledeni posjetitelj zadnji je put bio tako blizu Suncu prije nekih 50.000 godina, prema izračunima astronoma.

Njegov skorašnji dolazak bit će naučnicima prilika da bolja razumiju sastav kometa, posebno zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,