Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ne razlikujete lijevo i desno? Mnogi imaju s tim problem, ali to nije ništa zabrinjavajuće

Preuzmite sliku

Razlikovanje strana je kompleksni neuropsihološki proces koji uključuje nekoliko neuroloških funkcija istovremeno. Istraživanja pokazuju da poteškoća razlikovanja lijevog i desnog češće pogađa ljevake i žene

Imate li problema s razlikovanjem lijevog od desnog, to ćete najlakše primijetiti kod brzinskih zadataka, primjera radi ako vam neko u zadnjem trenutku kaže da skrenete u određenom pravcu. Svaki treći čovjek će zastati kako bi razmislio, a neki će čak upotrijebiti i ruke kako bi se prisjetili koja je koja strana.

To nije ništa zabrinjavajuće, tvrde naučnici i ističu kako se ne dovodi u vezu s inteligencijom. Razlikovanje strana je kompleksni neuropsihološki proces koji uključuje nekoliko neuroloških funkcija istovremeno, poput sposobnosti za integraciju senzorni i vizuelnih informacija, prostornog snalaženja, jezičnih funkcija i memorije, piše The Inedpendent .

Istraživanja pokazuju da poteškoća razlikovanja lijevog i desnog češće pogađa ljevake i žene. Problem je u tzv. lateralizaciji mozga, odnosno sposobnosti čovjeka da se odredi u odnosu na prostor koji ga okružuje. I dok je za većinu ova poteškoća nevažan dio svakodnevice, problem može nastati primjera radi u medicini, ako se hirurg odluči na operaciju krive strane pacijenta – kao što je amputacija krive noge. Upravo zbog takvih grešaka u medicinu je uvedena praksa ispisivanja markerom na stranu tijela koja treba biti operirana.

Neki smatraju kako je razlikovanja između strana povezano s načinom na koji su određene funkcije mozga povezane na desnu, odnosno lijevu stranu mozga.

Lijeva strana mozga zaslužna je za:

– Logičko prosuđivanje

– Orijentaciju na detalje

– Jezik i riječi

– Matematiku i nauku

– Uočavanje reda

– Praktičnost

– Formiranje strategija

– Objektivnost

– Kritičko razmišljanje

Desna strana mozga zaslužna je za:

– Prepoznavanje ljudskih lica

– Određivanje boja

– Motoriku

– Maštu

– Kreativnost

– Intuiciju

– Izražavanje osjećaja i empatiju

– Uočavanje “velike slike”

– Prostornu orijentaciju

– Poduzimanje rizika

– Vjerovanja

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje