Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ne poštuju saobraćajna pravila i kradu posao ljudima: New York ‘protjerao’ robote s ulica

Preuzmite sliku

Popularno

Velike kompanije testiraju moderne načine dostave već neko vrijeme, na taj način se umjesto ljudi koriste dronovi i roboti.

Ipak, proći će dosta vremena da takav način dostave postane svakodnevan jer se pred njima nalaze brojni izazovi, poput sigurnosti za ljude te poštovanja zakona koji važe za sve.

Jedna od kompanija koja radi na testiranju robota jeste i FedEx, čiji je robot Roxo u sklopu usluge FedEx SameDay Bots zadužen za brzu dosatavu.

Na ovaj način će Roxo dostaviti narudžbu istog dana korisnicima, jer će on te određene proizvode podići iz skladišta i dovesti korisnicima do ulaznih vrata.

Iz FedExa kažu da će ovi roboti stvoriti nova radna mjesta, a koristit će ih kako bi povećali operativnu učinkovitost za svoje klijente, prenosi CNN.

 • S druge strane, njihovi roboti nemaju dozvolu za testiranje u New Yorku, a ipak su skoro viđeni kako se ‘vozaju’ ulicama Velike Jabuke.

  Taj prizor se nije svidio nekim građanima, međutim nije ni regulatorim tijelima odjela za saobraćaj.

  Njihovi advokati su odmah reagovali i poslali pismo upozorenja FedExu u kojem ih upozoravaju da odmah uklone svoje robote s njihovih ulica.

  Prema njihovom zakonu, Roxo krši mnogo saobraćajnih pravila.

  Pored toga, iz ureda gradonačelnika New Yorka smatraju da roboti ne predstavljaju samo opasnost na ulicama, već uzimaju i poslove stanovnicima New Yorka.

  S njim se slažu i građani. Neki su svoje nezadovoljstvo izrazili putem društvenih mreža. Neki su se pitali da li je sad potreba još jedna traka na prepunim ulicama, dok su drugi izrazili ‘neopisivu želju da ih udare’.

  Ako se roboti ponovo pojave na ulicama ovog grada, najavljene su sankcije i kazne, koje uključuju i zapljenu imovine što bi mogli shvatiti kao hapšenje roboa.

  FedEx nije počeo s testiranjem robota u New Yorku, nego su ih samo doveli na prezentaciju.

  Ipak, kad se uzmu u obzir reakcije ne treba se očekivati da će uskoro voziti gradom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , , ,