Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne otvarajte sumnjive e-mailove s poslovnih uređaja dok radite od kuće, a ako i jeste, odmah to prijavite

Preuzmite sliku

U doba rada od kuće, koji je nužan zbog situacije s pandemijom novog koronavirusa, firme će se morati više potruditi kako bi poboljšale svoju kibernetičku zaštitu, pokazalo je najnovije istraživanje.

Kakve god edukacije o kibernetičkoj sigurnosti da su tvrtke omogućile svojim djelatnicima, koji rade od kuće zbog mjera predostrožnosti uvedenih u uslovima pandemije novog koronavirusa, čini se da one nisu pokazale nikakav učinak.

U studiji koju je proveo Mimecast, kompanija za kibernetičku sigurnost u sistemu takozvanog oblaka (cloud), 1000 ispitanika odgovaralo je na upite o tome kako koriste službene računare kod kuće.

Rezultati su su pokazali da čak 73 posto ispitanika koristi službene uređaje za osobne stvari, a dvije trećine od te brojke naglasile su da se to još i povećalo otkako je uveden rad od kuće zbog pandemije.

Najčešće osobne stvari za koje su ispitanici koristili poslovne uređaje bile su provjera privatnog e-maila, finansijske transakcije i online kupovina.

Samo po sebi to i ne predstavlja velik problem za firme, no Mimecastovo istraživanje je otkrilo da 45 posto ispitanika otvara sumnjive e-mailove na poslovnim uređajima, odnosno da se ne drže protokola jer to nisu isto tako ni prijavili IT odjelu svojih firmi.

Ovo istraživanje rasvjetljava činjenicu koja kaže da dok postoji dovoljno ponuda za edukacije o svjesnosti od kibernetičkih opasnosti, tip tih edukacija ili njihova frekvencija pokazali su se u potpunosti neučinkovitima, ističe Michael Madison iz Mimecasta.

Dodaje kako, s obzirom na to da je mnogima stan ili radna soba u kući postao i poslovni ured zbog mjera uspostavljenih protiv širenja pandemije, ne treba čuditi povećano korištenje poslovnih uređaja u privatne svrhe.

Ipak, bolja edukacija ključna je za izbjegavanje izlaganja firmi riziku. Zaposlenici moraju učestvovati, a edukacije moraju biti kratke, vizualne, relevantne i uključivati humor da bi bolje prenijele ključnu poruku, ističe Madison. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje