Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici zabrinuti zbog razvoja “mrtvih zona” u Tihom oceanu

Preuzmite sliku

Naučnici su zbog razvoja velike hipoksične zone u Tihom oceanu zabrinuti za budućnost oceanskih ekosistema.

Hipoksična zona, koja se ponekad naziva “mrtva zona”, područje je oceana u kojem se drastično smanjuje nivo kisika, zbog čega više nije pogodno za život.

Morske životinje obično napuštaju to područje, a one koje ostaju ugibaju. Trenutno se ova hipoksična zona nalazi blizu države Oregon i prostire se na 20.000 kvadratnih kilometara. No stručnjaci smatraju da će ona nastaviti s rastom, jer taj fenomen obično biva izraženiji krajem ljeta, prenosi index.hr.

“Gušili su se na morskom dnu”

“Radi se o predvodniku klimatskih promjena u moru, a to je zato što voda sada ima manje otopljenog kisika nego prije”, rekao je biolog Francis Chan sa Univerziteta Oregon.

“Mogli smo usred zone s niskim udjelom kisika vidjeti morske zvijezde, morske krastavce i rakove, koji su se zapravo gušili i koji su bili razbacani po morskom dnu”, kazao je Chan, a prenosi Futurism.

Toplija voda otapa manje kisika

Toplija voda otapa manje kisika, što predstavlja problem za ocean, jer temperature nastavljaju s rastom.

Chan je dodao da stručnjaci nisu sasvim sigurni kako će različite mrtve zone u Tihom oceanu dugoročno uticati na njegovo ukupno ekološko zdravlje. No, pretpostavljaju da ćemo se zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja sve češće susretati s mrtvim zonama.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,