Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučnici: Uređaji s ultraljubičastim zračenjem mogu uništiti koronavirus u zraku

Uređaji na stropovima koji emitiraju sigurni oblik ultraljubičastog zračenja mogu biti vrlo uspješni u uništavanju koronavirusa u zraku, pokazalo je istraživanje univerziteta Columbia.

“Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svjetlom uništilo je više od 99,9 posto virusa izloženih njegovom djelovanju”, rekao je voditelj istraživanja dr. David Brenner za Reuters.

Naučnici su čestice koronavirusa u sitnim kapljicama raspršili zrakom ispred izvora dalekog ultraljubičastog svjetla i potom ih prikupili kako bi ih testirali i vidjeli koliko ih je još aktivno.

Dodatno oružje u borbi protiv koronavirusa

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u Scientific Reports naučnici su koristili koronavirus koji izaziva običnu prehladu.

“U naknadnim istraživanjima, koje traju, utvrdili smo da je koronavirus, koji izaziva covid-19, uništen na isti način dalekim ultraljubičastim svjetlom”, kaže Brenner.

Ideja je da se u javnim prostorima postave stropni izvori dalekog ultraljubičastog svjetla gdje bi stalno uništavali mikrobe, a među njima i virus koji izaziva covid-19, te se tako ograniči širenje virusa”, kaže Brenner dodajući da proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svjetla već pripremaju njihovu proizvodnju.

“Na daleko ultraljubičasto svjetlo ne gledamo kao na alternativu maskama i mjerama socijalnog distanciranja”, ističe Brenner.

“Na to gledamo kao na dodatno oružje koje možemo koristiti u borbi protiv covida-19.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,