Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici skreću pažnju na zabrinjavajući problem nestajanja insekata

Preuzmite sliku

Klimatske promjene, insekticidi, herbicidi, zagađenje, invazivne vrste i promjene u poljoprivredi doveli su do toga da Zemlja svake godine gubi vjerovatno jedan do dva posto populacije insekata, saopštili su entomolozi.

Naučnici rade na tome da se utvrdi da li je stopa gubitka insekata veća nego kod drugih vrsta, rekao je David Vagner sa Univerziteta u Connecticutu, entomolog na čelu projekta koji obuhvata 12 studija na kojima je radilo 56 naučnika širom svijeta, prenosi Beta.

Problem koji se ponekad naziva „apokalipsa insekata“ je poput slagalice i naučnicima je teško da shvate cjelinu jer nemaju sve dijelove.

„Gubitak broja insekata je uporediv sa klimatskim promjenama prije 30 godina jer je procjena stope gubitka teška“, smatra entomolog May Berenbaum.

Da stvar bude gora, kako je navela, ljudi ne vole insekte iako su neophodni za oprašivanje, u lancu ishrane i uništavanju otpada.

Naučni radovi od ponedjeljka ne pružaju nove podatke, ali potvrđuju nepotpunu sliku problema koji počinje da privlači pažnju.

Naučnici su identifikovali milion vrsta insekata dok vjerovatno još četiri miliona tek treba otkriti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,