Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Naučnici razvili sistem umjetne inteligencije koji tumači bebin plač

Bebin plač zahtijeva pažnju, no zabrinutim je roditeljima često teško razumjeti u čemu je tačno problem. Grupa američkih naučnika razvila je sistem umjetne inteligencije koji može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za tjelesnim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.

Roditelji često uspijevaju interpretirati plač svojih beba (iako se oko toga često ne slažu ili pogriješe), jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obilježja koja roditelji prepoznaju svjesno i nesvjesno, prenosi Hina.

Iako je indentificiranje obrazaca utkanih u kakofoniju dječjeg plača bilo preteško i za naučnike, najnovije aplikacije umjetne inteligencije nude rješenja.

Rezultati istraživanja zajedno je objavio Institut elektroničkih inženjer i Kinesko udruženje za automatizaciju.

Njihov sistem koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Googlea i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

“Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem”, rekla je Lichuan Liu, profesorica na univerzitetu Sjeverni Illinois i jedna od članica istraživačkog tima.

“Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju”, rekla je. “Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, trebamo izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije”, pojasnila je Liu.

“Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i pružatelje njege”, kazala je Liu. “Tražimo suradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja, te se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu”, dodala je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,