Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici potvrdili vezu između poglavice Bika koji sjedi i njegovog živog potomka

Preuzmite sliku

Naučnici su prvi put uspjeli da potvrde vezu neke istorijske ličnosti i njenog živog potomka, u ovom slučaju čuvenog indijanskog poglavice Bika koji sjedi i čovjeka koji tvrdi da je njegov praunuk, prenosi France Press.

Otkriće je rezultat nove tehnike koja omogućava da se genetske informacije dobiju iz fragmentiranog uzorka stare DNK.

Tehniku je razvio tim naučnika na čelu sa Eskeom Willerslevom sa Univerziteta Cambridge u Velikoj Britaniji i centra Lundbeck fondacije u Danskoj.

Njihovi rezultati objavljeni su u srijedu u časopisu „Science Advances“.

Prethodne studije, zasnovane na starim genetskim uzorcima, pokušavale su da pronađu podudaranja koristeći polne genetske markere, prenosi Beta.

  • Ernie LaPointe (73) tvrdi da je potomak Bika koji sjedi po majčinoj strani, objasnio je profesor Willerslev, što je onemogućilo upotrebu ranijih tehnika.

    Willerslev je sa svojim timom pronašao način da lokalizuju „autozomni hromozom“ koji je polno neobilježen.

    „Na osnovu ovoga možemo da utvrdimo vezu sa Bikom koji sjedi“, rekao je za AFP Willerslev, dodajući da su naučnici „100 posto sigurni“ da je Ernie LaPointe praunuk indijanskog poglavice.

  • Bik koji sjedi (Tatanka Iyotake), poglavica plemena Sioux, predvodio je indijanska plemena u bici kod Little Big Horna 1876. protiv američke Sedme konjičke divizije pod komandom generala Georgea Custera(Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje