Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici novom fotografijom iz svemira proslavili 30. godišnjicu misije teleskopa Hubble

Preuzmite sliku

Naučnici su danas proslavili 30. godišnjicu lansiranja svemirskog teleskopa Hubble i objavili novu fotografiju Mliječnog puta, javlja Anadolu Agency (AA).

Američka svemirska agencija NADA saopćila je da se na fotografiji vidi galaksija koja je udaljena 163.000 svjetlosnih godina od Zemlje i da sadrži i divovsku crvenu maglicu NGC 2014, kao i njenu manju plavu susjedu NGC 2020.

U NASA-inom opisu fotografije se navodi da su maglice dio golemog područja stvaranja zvijezda u Velikom magellanskom oblaku, a astronomi su je nazvali “kozmičkim grebenom” zbog sličnosti s podmorskim svijetom.

“Hubble je do danas dao 1,4 miliona promatranja i pružio podatke koje su astronomi širom svijeta koristili za pisanje više od 17.000 recenziranih znanstvenih publikacija, što ga čini najplodnijim svemirskim opservatorijem u historiji. Njegovi arhivski podaci će poticati i buduća istraživanja astronomije za generacije koje dolaze”, navodi se u saopćenju.

Teleskop Hubble jedan je od najskupljih svemirskih projekata koji je nastao saradnjom NASA-e i Evropske svemirske agencije. Teleskop se od 1990.godine nalazi u Zemljinoj orbiti i višestruko kvalitetnije snima nebeska tijela od drugih satelita. Naučnici tvrde da je Hubble donio revoluciju u istraživanju svemira i znatno promijenio čovjekovu predstavu o svemiru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,