Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici izvršili testiranja: Ove maske su najmanje učinkovite

Preuzmite sliku

Korona virus, ne treba posebno napominjati, nije otišao nigdje. Broj novih slučajeva globalno je bio u porastu sve do kraja prošlog mjeseca, a broj dnevnih smrti, nakon drastičnog pada od kraja aprila, opet dramatično raste, piše Index.

Broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije prešao je 20 miliona, više od 6 miliona slučajeva koronavirusa i dalje je aktivno, a umrlo je više od 734 hiljade ljudi.

No povratak u punu karantenu malo je vjerovatan, bilo u Americi ili u Bosni i Hercegovini. U isto vrijeme maske su, uprkos iracionalnom otporu i dezinformacijama koje se šire oko njih, jedno od najučinkovitijih oružja za suzbijanje novog vala epidemije, što potvrđuju i nova istraživanja i javnozdravstveni stručnjaci širom svijeta.

Skupina istraživača s odjela za fiziku američkog Univerziteta Duke stoga je napravila jednostavni eksperiment kojim je testirala učinkovitost različitih vrsta maski kako bi utvrdila koja najbolje zaustavlja širenje virusa.

Jedan od autora istraživanja došao je na ideju kad je pomagao lokalnom udruženju kupiti na veliko maske za lokalnu zajednicu. Profesor je htio biti siguran da će udruženje kupiti maske koje su zaista učinkovite, piše CNN.

Jednostavan test uz pomoć lasera, kamere mobitela i kutije

Stoga su istraživači upotrijebili relativno jednostavnu metodu testiranja učinkovitosti različitih maski, uz pomoć laserske zrake i mobitela, kako bi analizirali transmisiju, odnosno širenje respiratornih kapljica koje izlaze iz usta čovjeka koji govori – dok ne nosi masku i dok nosi različite vrste maski.

Istraživanje je objavljeno u petak u naučnom časopisu udruženja American Association for the Advancement of Science pod naslovom jeftino mjerenje učinkovitosti maski za lice u filtriranju izbačenih kapljica tokom govora.

 • “Koristimo crnu kutiju, laser i kameru. Laserska zraka širi se vertikalno kako bi formirala tanku plohu svjetla kojom svijetlimo kroz proreze na lijevoj i desnoj strani kutije”, rekao je jedan od autora istraživanja, profesor Martin Fischer, za CNN.

  Kutija je, naime, na prednjoj strani imala rupu u koju je osoba koja učestvuje u eksperimentu mogla govoriti. Kamera mobitela na stražnjoj strani kutije snimala je svjetlo koje u svim smjerovima raspršuju kapljice koje prolaze kroz lasersku zraku.

  Računarski algoritam onda je brojao kapljice koje se vide na snimku.

  N-95-maske najučinkovitije, ali bez ventila

  Istraživači su testirali 14 naširoko dostupnih maski, uključujući profesionalnu masku s N95-filterom za mikroskopski sitne čestice, kakvu obično koriste zdravstveni radnici. Svaka maska testirana je 10 puta, uz istu osobu koja govori bez maske kao kontrolni scenarij.

 • N95-maske bile su, očekivano, najučinkovitije, uz jedan bitan detalj – N95-maska bez ventila bila je mnogo učinkovitija u zadržavanju respiratornih kapljica onoga ko je nosi od N95-maske s ventilom, budući da taj ventil stvara snažan protok zraka prema van. Istraživači naglašavaju da ventil ne umanjuje zaštitu onog ko nosi masku, ali može umanjiti zaštitu onih oko njega, zbog čega je N95-maska bez ventila generalno učinkovitija.

  Dvoslojne pamučne maske nisu bile mnogo lošije od hirurških

  Za njima su slijedile troslojne kirurške maske, ali ni dvoslojne pamučne maske, sašivene prema smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nisu imale mnogo lošiji rezultat. Zanimljivo, N95-maske s ventilom imale su lošiji rezultat – dakle, manje su štitile druge – od dvoslojnih pamučnih maski.

  Maske od flisa koje se navlače oko vrata (eng. gaiter mask), koje često koriste džogeri i biciklisti, bile su najmanje učinkovite, a pletene maske i marame, odnosno bandane također su bile pri dnu po broju čestica koje zaustavljaju.

  “Bili smo ekstremno iznenađeni kad smo vidjeli da broj čestica koje prolaze kroz flis ustvari premašuje broj čestica koje prolaze bez ikakve maske”, rekao je Fischer. Razlog je vjerovatno taj što kod takvih maski materijal razbija veće kapljice u manje koje svejedno prolaze i tako povećava njihov ukupan broj, ali i olakšava njihov prijenos zrakom.

  “Želimo naglasiti da zaista potičemo ljude da nose maske, ali želimo da nose maske koje zaista rade”, zaključio je Fischer. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje