Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici izumili tkaninu koja se prilagođava temperaturi tijela

Preuzmite sliku

Tkanina je izrađena od mješavine dva vlakna koja su sintetička i djeluju zajedno kako bi omogućila otpuštanje ili zadržavanje toplote, zavisno od toga da li nam je vruće ili hladno u tom trenutku.

Istraživači sa Univerziteta Merilend u Americi predvođeni JuHuang Vang-om i Oujang Min-om, osmislili su samoregulišuću tkaninu osjetljivu na infracrveno zračenje koja reaguje na temperaturu i vlagu, pišu 24sata.

Tkanina je izrađena od mješavine dva vlakna koja su sintetička i djeluju zajedno kako bi omogućila otpuštanje ili zadržavanje toplote, u zavisnosti od toga da li nam je vruće ili hladno u tom trenutku.

Polimerna vlakna su prekrivena tankim slojem ugljenikovih nano cjevčica. Kada se naše tijelo oznoji, slojevi sa ugljenikom se stežu, vlakna se sužavaju i stvaraju se praznine u tkanini. Na taj način ova tkanina omogućava da nam bude prozračnije i hladnije. A, ako nam je hladno, vlakna se šire kako bi zadržala toplinu.

“Sada možete imati odjeću od jednog sloja koja će vam omogućavati udobnost nezavisno od vašim aktivnostima”, rekao je Vang za Scientific American.

Ovaj izum bi mogao, prije svega, pomoći dizajnerima sportske odjeće kako bi mogli da dizajniraju odjeću za sportiste.

Vang planira da nastavi razvoj ovog adaptivnog tekstila. Nada se da će ove godine testirati odjeću od tog materijala i eventualno povećati proizvodnju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,