Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

NASA pronašla sedam novih planeta nalik Zemlji

Preuzmite sliku

Pronađeno je sedam novih planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema, a na tri od njih je moguće da ima vode i da su nastanjive, rekli su večeras naučnici na konferenciji koju je organizovala NASA.

Egzoplanete, planete koje kruže oko zvijezda van Sunčevog sistema, trenutno su svemirska tijela u koja naučnici polažu velike nade kada je u pitanju život u dalekom svemiru, jer se za mnoge od njih pokazalo da liče na Zemlju, te mogu da sadrže gradivne osnove života, a vremenom naučnici otkrivaju sve više ovakvih planeta.

Pred večerašnju konferenciju rečeno je samo kratko da “nisu u pitanju vanzemaljci”, a o otkrićima govore astrofizičar Tomas Curbuhen iz štaba NASA u Washingtonu, Mihael Gilon, astronom sa belgijskog Univerziteta u Liegeu, menadžer naučnog centra Spicer u Pasadeni u Kaliforniji Sean Carry, Nicol Louis, astronom sa Instituta za teleskopsko istraživanje svemira u Baltimoru i Sara Siger, profesorka astronomije i fizike na MIT i Cambridgeu.

“Otkriveno je sedam planeta veličine Zemlje udaljenih samo 40 svjetlosnih godina i nalaze se u tri zone u kojima je moguće nastanjivanje. Naučnici vjeruju da na tri od ovih sedam planeta postoji voda i da je pitanje dogledne budućnosti kada će ona moći da bude otkrivena”, kazao je Curbuhen.

Te planete su u sazvježđu Trapist-1, rekao je Gilon, blizu su jedna drugoj i kreću se poput Zemlje, na jednakoj udaljenosti od zvijezde, tako da je na jednoj polovini planeta uvijek noć, nazivajući ovo otkriće “najuzbudljivijim u posljednjih 15 godina”.

Na najmanje tri od sedam planeta otkriveno je nešto što bi se moglo nazvati “Svetim gralom za astronome posvećene traganju za planetama”, pošto na njima postoje uslovi za razvoj života, rečeno je večeras. Nijedna od do sada poznatih galaksija nema toliko stjenovitih planeta veličine Zemlje, navode naučnici, uvjereni u mogućnost da u narednoj deceniji budu otkriveni i “dokazi o tome da na njima postoji život”.

  • Carry  naveo je da se do ovog otkrića došlo pomoću svemirskog teleskopa Spicer, kome nije bio primarni zadatak da traga po tom sazvježđu, ali da su ipak registrovane ove planete.

    “Trapist 1” je “ultrahladni patuljak”, odnosno zvijezda koja ima samo osam odsto Sunčeve mase, tek je malo veća od Jupitera i mnogo hladnija i crvenija od Sunca. Tri od sedam otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati okeane s vodom, što povećava mogućnost nastanka života u tom zvjezdanom sustavu.

    Profesorka Sara Siger rekla je da naučnici još ne znaju mnogo o ovim planetama, ali da se zna da postoji još mnogo takvih “sestara Zemlje”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,