Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

NASA predstavila nova svemirska odijela

NASA je u utorak pokazala dva nova svemirska odijela skrojena za buduće astronaute koji će hodati po Mjesecu ističući razvoj ključnog elementa ubrzanog programa te američke svemirske agencije da se vrati na Mjesec do 2024.

Dva NASA-ina inženjera prohodala su pozornicom u washingtonskom stožeru agencije obučeni u svemirska odijela, radili čučnjeve pred publikom sastavljenom od studenata i novinara pokazujući kako će izgledati svemirska odjeća za nultu gravitaciju prema NASA-inom programu Artemis za istraživanje Mjeseca, prenosi Hina.

“Ovo je prvo odijelo koje smo projektirali u zadnjih oko 40 godina”, rekao je Chris Hansen, direktor u NASA-inom uredu za konstruiranje svemirskih odijela.

“Danas ste vidjeli prototip tlačne odjeće. Sistem za održavanje života je u laboratoriju u Houstonu”, rekao je. “Želimo sisteme koji će omogućiti našim astronautima da budu naučnici na površini Mjeseca”.

  • Trumpova administracija je u martu dala uputstvo NASA-i da spusti ljude na Mjesec do 2024. ubrzavajući postizanje cilja da se Mjesec kolonizira kao polazno mjesto za misije na Mars.

    Jedno odijelo od narandžaste tkanine će astronauti nositi unutar svemirskog broda. Astronauti će nositi mnogo veće, većinom bijelo odijelo na površini Mjeseca.

    Nova odijela će omogućiti mnogo lakše hodanje, saginjanje i čučnjeve u kretanju po Mjesečevoj površini, rekla je Amy Ross, vodeća inženjerka NASA-e za svemirska odijela. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,