Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

NASA odabrala Nokiju za postavljanje prvog komunikacijskog sistema na Mjesecu

Preuzmite sliku

Popularno

Američka svemirska agencija NASA odabrala je Nokiu za partnera u postavljanju komunikacijskog sistema na Mjesecu, kao jednog od preduslova održivoga ljudskog prisustva na Zemljinom satelitu, saopštila je u ponedjeljak finska kompanija.

Prema ugovoru s NASA-om, Nokia bi izgradila prvi 4G komunikacijski sistem u svemiru do 2022. godine čime bi otvorila vrata održivoj ljudskoj prisutnosti na Mjesečevoj površini, prenosi Hina.

Cilj NASA-ine misije je vratiti ljude na mjesec do 2024. te izgraditi dugoročnu ljudsku prisutnost i naselja u sklopu Artemis programa.

Nokia Bell Labs sarađuje s američkom kompanijom Intuitive Machines s ciljem integriranja te revolucionarne mreže u njezinu letjelicu namijenjenu slijetanju na Mjesec te dostavu na mjesečevu površinu.

Mreža će se samokonfigurisati nakon dostavljanja i uspostaviti prvi LTE komunikacijski sistem na Mjesecu, stoji u saopštenju.

Očekuje se da će mreža pružiti ključne komunikacijske mogućnosti za mnoge razne vrste prijenosa podataka, uključujući upravljanje i kontrolu, daljinsko upravljanje lunarnim roverima, navigaciju u stvarnom vremenu i prijenos videozapisa visoke razlučivosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,