Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

NASA odabrala kompanije koje će kopati po Mjesecu i spremna im je platiti rekordne iznose za ono što iskopaju

Preuzmite sliku

Poslati tim (bio on ljudski ili robotski) na Mjesec nije jeftino, pa će pravo pitanje biti ko će to platiti?

NASA je odabrala četiri kompanije od kojih će “otkupiti” mjesečevu prašinu koje one planiraju iskopavati na Mjesecu. Iako NASA redovno odabire podizvođače za svoje misije i obično im plaća milionske iznose, ovaj je odabir bio pomalo neobičan.

Naime, NASA je birala kompanije koje su na otvorenom takmičenju ponudile najniže ponude te će im isplatiti dogovoreni iznos u tri rate. No, ono što je privuklo pažnju cijelog svijeta je činjenica da je prvoodabrana kompanija, startup Lunar Outpost, za iskopanu mjesečevu prašinu tražio – jedan dolar.

To je prilično čudno kad u obzir uzmemo da su ostale kompanije dobile po pet odnosno 15 hiljada dolara. Osim toga, putovanje u svemir košta dolara, a postavljanje baze i bilo kakva aktivnost cijenu tjera i prema milijardama dolara. Pa zašto su onda pristali na to?

Jer je NASA-in konkurs zapravo trebao dokazati da je kompanijama dozvoljeno iskorištavanje mjesečevih resursa u sklopu ugovora iz 1967. godine, ali i da je NASA spremna platiti takve usluge.

Smatramo da je veoma važno uspostaviti presedan da privatni sektor može iskorištavati te resurse, a da ih NASA može kupiti i koristiti ne samo za svoje aktivnosti. Ovo označava novu dinamičnu eru javnog i privatnog razvoja i istraživanja na Mjesecu, poručili su iz NASA-e.

Poslati tim (bio on ljudski ili robotski) na Mjesec nije jeftino, pa će pravo pitanje biti ko će to platiti? Čak i ako se šalje samo mali robot koji će prikupiti nešto prašine i to prodati NASA-i (jer u ugovoru nije definisano koliku to količinu planiraju prodati), moglo bi stajati milione dolara.

Jedino (logično) objašnjenje je u reklami i činjenici da će se firme moći hvaliti kako su prve komercijalno iskorištavale mjesečeve resurse. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,