Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

NASA-ina letjelica danas će se zabiti u asteroid u svrhu zaštite Zemlje

Preuzmite sliku

Popularno

NASA-ina letjelica u ponedjeljak će se namjerno zabiti u asteroid, a sve u svrhu zaštite planete.

Misija DART (Double Asteroid Redirection Test) će se zabiti u asteroid u 19:14 po lokalnom američkom vremenu (1:14 po našem vremenu) nakon lansiranja prije 10 mjeseci.

Letjelica će pokušati utjecati na kretanje asteroida u svemiru. NASA će uživo prenositi fotografije koje je letjelica snimila od 18 sati po lokalnom vremenu (ponoć po našem vremenu).

Letjelica se uputila prema Dimorphosu, malom mjesecu koji kruži oko aesteroida Didymos. Sistem asteroida ne predstavlja prijetnju Zemlji, ističu dužnosnici NASA-e, što ga čini savršeno metom za testiranje kinetičkog udara, a to bi moglo biti potrebno ako asteorid ikad bude na pravom putu da udari u Zemlju.

Događaj će biti NASA-ina prva sveobuhvatna demonstracija tehnologije za otklone koja može zaštititi planet. “Prvi put ikada, mjerljivo ćemo promijeniti orbitu nebeskog tijela u svemiru”, rekao je Robert Braun, voditelj sektora za istraživanje svemira Laboratorija za primijenjenu fiziku Univerzitetu Johns Hopkins u Laurelu, Maryland, piše CNN.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,