Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

NASA i službeno objavila plan za povratak čovjeka na Mjesec, 2024. je cilj…

Preuzmite sliku

Popularno

Američka svemirska agencija NASA napokon je i službeno predstavila plan za povratak čovjeka na Mjesec do 2024. godine težak 28 milijardi dolara. Odvijat će se u tri ključne faze.

NASA-in program Artemis čovjeka će vratiti na površinu Mjeseca, prvi put nakon, sad već daleke, 1972. godine. NASA će istovremeno otići i korak dalje te će na površinu Mjeseca 2024. godine istovremeno zakoračiti i prva žena.

Ipak, NASA traži od Kongresa ključnih 3,2 milijarde dolara za izgradnji sistema za slijetanje na površinu Mjeseca i kako bi upotpunili spomenuti proračun troškova za čitav program Artemis.

Zahtjev za sredstva koji se sad nalazi pred Senatom uključuje 3,2 milijarde za 2021. godinu, za sistem za slijetanje čovjeka. Izuzetno je važno da dobijemo tih 3,2 milijarde, pojasnio je šef NASA-e Jim Bridenstine.

Astronauti bi od Zemlje do Mjeseca trebali letjeti u kapsulama Orion, nalik onima iz Apollovih misija. Te će kapsule prema Mjesecu lansirati vrlo moćna NASA-ina raketa SLS.

28 milijardi dolara predstavlja troškove vezane za iduće četiri godine programa Artemis namjenjenog slijetanju na Mjesec. U to su uključena sredstva za SLS, Orion, sistem za ljudsko slijetanje i naravno, svemirska odijela, odnosno u njih su uključeni svi dijelovi programa Artemis, rekao je Bridenstine.

Kongres je već odobrio dio sredstava za sustav za slijetanje na Mjesec, no riječ je tek o 600 miliona dolara, a NASA-i je potrebno više sredstava da razvije taj sistem u potpunosti.

Tri faze

Novi NASA-in dokument iscrtava prvu fazu plana kao let oko Mjeseca bez posade. Ta će se faza zvati Artemis-1 i zakazana je za jesen 2021. godine. Cilj joj je testirati sve ključne sisteme, odnosno smanjit će nivo rizika za drugu fazu.

U drugoj fazi, Artemis-2, cilj će biti isti, let oko Mjeseca, no u toj će fazi u letjelici biti i ljudska posada. Misija će imati i dodatak, a to je pokazna vježba letjelice Orion, kojom će upravljati sami astronauti oko SLS rakete. Time će se steći uvid u upravljačke sposobnosti letjelice, kao i u rad njenog hardvera i softvera.

Nakon toga slijedi konačna, treća faza Artemis-3, koja će ponovo vratiti čovjeka na mjesec nakon više od pola stoljeća. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,