Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napustio srednju školu pa preko noći postao milijarder!

tumblr-ceo-david-karp-mdash
Preuzmite sliku

David Karp, 26-godišnji osnivač društvene mreže “Tumblr”, nedavno je postao milijarder, jer je “Yahoo” kupio njegovu web platformu za blogove za basnoslovnih 1.1 milijardu dolara.

tumblr-ceo-david-karp-mdashKarp donedavno nije pomišljao da proda “Tumblr“, svoju društvenu mrežu koju je osmislio 2007. godine, dok je živio u skromnom stanu s majkom. Međutim, nova direktorica “Yahooa” Marissa Mayer, dala mu je ponudu koju nije mogao odbiti i tako nastavila svoju strategiju tržišnog pozicioniranja svoje moćne kompanije.

“Tumblr” u biti predstavlja platformu za kreiranje bloga, ali ima opcije za brzo objavljivanje vide i fotografija, dok pri svemu tome funkcionira i kao društvena mreža. U biti, Karpova zamisao je bila da od svih društvenih mreža uzme ono najbolje.

Fotografije se dijele slično kao na “Instagramu”, dok poput “Facebooka” korisnici mogu pratiti blogove drugih korisnika. Za “Tumblr” je karakteristično i to što su mu korisnici veoma vjerni, pa čak 85 posto njih objavljuje u prosjeku 20 postova mjesečno.

David Karp, postao je milijarder “debelo” prije 30 godine, a njegov životni put sve je samo ne konvencionalan. Odrastao ja na Manhattanu. Majka mu je bila učiteljica, a otac je kompozitor muzike za filmove i serije. Roditelje je uspio nagovoriti da napusti srednju školu sa 15 godina i obrazovanje nastavi od kuće. Dvije godine kasnije odlazi u Japan gdje je usavršio svoje programersko znanje. “Tumblr” je osnovao kada je imao 21 godinu. I dalje živi na Manhattanu, sada ipak sa djevojkom, ali njegov apartman i dalje je skroman.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: