Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Napravili “najbjelju boju” ikada, koja reflektuje čak 98% svjetla: Evo zašto je to značajno tehnološko otkriće…

Preuzmite sliku

Naučnici sa Univerziteta Purdue u SAD-u razvili su “ultra bijelu” boju, takvu koja, kada se njom premaže neka površina, odbija čak 98 posto sunčevog svjetla.

Riječ je o značajnom tehnološkom uspjehu zbog primjene u farbanju krovova zgrada kako bi se pridonijelo energetskoj efikasnosti, u prvom redu gradova, a posljedično i još jednom vidu borbe protiv klimatskih promjena.

BBC Science koji donosi vijest, objašnjava da su mnogi veliki gradovi diljem svijeta već neko vrijeme pribjegli masovnom farbanju krovova zgrada u bijelo u nastojanju da se gradovi manje zagrijavaju i da se čim više topline usljed Sunčevog zračenja odbija nazad u svemir, prenosi N1.

Voditelj istraživanja koje je dovelo do otkrića boje ovakvih svojstava, Xiulin Ruan, za BBC je pojasnio da bijela boja za krovove koja se inače može naći u prodaji, reflektuje oko 80 posto do najviše 90 posto svjetla. U tom kontekstu on je komentarisao ovo njihovo otkriće:

“To je velika stvar zato što svakih jedan posto reflektovanog svjetla znači 10 Watta topline po metru kvadratnom usljed zračenja sunca.”

Prevedeno, to znači da premaz ovakvom bojom površine od 100 metara kvadratnih znači da bi imao učinak poput klima uređaja snage 10 kilovata.

“To je veća snaga nego centralna jedinica klime većine kuća”, objasnio je.

Veća energetska učinkovitost plus povećanje albeda Zemlje, makar na ovaj način, značilo bi svakako veću učinkovitost u nastojanjima čovječanstva da se odupre klimatskim promjenama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje