Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 100 godina naučnici otkrili da bi Teslin ventil mogao imati potpuno novu primjenu u modernoj tehnologiji

Preuzmite sliku

Nikola Tesla patentirao je izum koji je po njemu nazvan “Teslin ventil” još 1920. godine, ali tek čitavo stoljeće kasnije naučnici su otkrili da ne samo da je taj izum korisniji nego što se prethodno mislilo, već i da može da ima i potpuno nove načine primjene, poput upumpavanja goriva u motore.

„Nevjerovatno je da taj 100 godina star izum nije u potpunosti shvaćen i da bi mogao da se koristi u modernim tehnologijama na načine o kojima se dosad nije razmišljalo“, rekao je Leif Ristroph, jedan od autora novog istraživanja i asistent profesora na Univerzitetu New York.

„Dok je Tesla poznat kao čarobnjak električne energije i strujnih kola, njegov manje poznati rad kontrole toka strujanja tečnosti bio je istinski ispred svog vremena“, dodaje Ristroph.

Tesla je svoj izum nazivao „ventilski vod“, iako je u međuvremenu on dobio ime po njemu. Teslin ventil sastoji se od serije petlji u obliku suza koje su povezane u nizu. Taj izum je tako napravljen da omogućuje protok tečnosti samo u jednom smjeru bez potrebe za drugim pokretnim dijelovima (poput ventila), piše Independent.

Upravo taj izum mogao bi da se koristi i za druge funkcije, otkrili su sada naučnici.

Naime, Teslin uređaj na neki način radi i poput sklopke, odnosno tek kad kroz njega prolazi dovoljna količina tečnosti, on sprječava da se ona kreće u pogrešnom smjeru.

Naučnici zbog toga smatraju da bi se taj izum mogao da bude upotrijebljen za upumpavanje goriva ili drugih tečnosti u motore i mašine.

„Ključno je to da se uređaj uključi kad se u njemu stvore turbulentna strujanja u suprotnom smjeru, koja ‘začepe’ cijev vrtlozima i ometajućim strujama“, pojašnjava Ristroph.

Dodaje i da je ta turbulencija mnogo slabija od na primer turbulencija tečnosti u klasičnim cijevima, odnosno i do 20 puta slabija nego u cijevi cilindričnog oblika. Upravo zbog toga Ristroph smatra da je Teslin izum moćan u kontrolisanju tokova i može se upotrebiti na mnogo različitih načina.

Naučnici su otkrili da Teslin ventil radi najbolje ako dotok tečnosti nije ravnomjeran, već više pulsirajući. S druge strane, po izlasku iz Teslinog ventila, tok tečenosti je miran i stabilan.

„Mislimo da je Tesla baš to imao na umu kada je radio na izumu, s obzirom na to da je razmišljao o analognim operacijama sa električnim strujanjima. On je i najpoznatiji po izumu motora na naizmjeničnu struju i transformatora električne energije iz naizmjenične u jednosmjernu struju“, navodi Ristroph.

Sve to znači da bi se Teslin 100 godina star izum mogao da se upotrijebi kao najnovije tehnološko dostignuće u modernoj tehnologiji, prenosi Nova.rs.

„Teslin uređaj je alternativa konvencionalnom ventilu, čiji se pokretni dijelovi habaju s vremenom. Sad znamo i da je vrlo djelotvoran u miješanju pa bi mogao da se upotrijebi za iskorištavanje vibracija u motorima i mašinama za pumpanje goriva, rashladnih tečnosti, maziva ili drugih tečnosti i gasova“, ističe Ristroph.

Ko je bio Nikola Tesla?

Nikola Tesla je bio briljantan pronalazač, naučnik i inženjer koji je zaslužan za više od 700 pronalazaka. Najpoznatiji je po otkriću naizmenične struje, ali njegov rad je takođe doprinjeo napretku na polju bežične komunikacije, lasera, x-zraka, radara, rasvete, robotike, itd.

Rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, mjestu koje je pripadalo tadašnjem Austrijskom carstvu. Studirao je elektrotehniku u Gracu i Pragu. Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Države gdje kratko sarađuje s Tomasom Edisonom prije nego što im se putevi razilaze.

Nekoliko patenata, uključujući vlasništvo nad motorom za naizmjeničnu struju, prodao je Georgeu Westinghouseu. Pronalasci su mu donijeli znatnu količinu novca, čiju je većinu iskoristio na finansiranje sopstvenih, kako uspješnih tako i neuspješnih, projekata. Godine 1895. Tesla i  Westinghouse su na Nijagarinim vodopadima izgradili prvu hidroelektranu na svijetu.

Početkom 20. vijeka Tesla otvara laboratoriju pod nazivom Wardenclyffe na Long Islandu i tamo sprovodi neke od svojih najambicioznijih eksperimenata. Njegovi najznačajniji izumi su: polifazni sistem sa provodnicima koji prenose naizmjeničnu struju, obrtno magnetsko polje, sinhroni motor, asinhroni motor i Teslin transformator. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,