Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Na izolovanom ostrvu pronađene stijene od plastičnog otpada – uznemirujući znak ljudskog uticaja

Preuzmite sliku

Malo je mesta na Zemlji tako izolovanih kao što je ostrvo Trinidad u Karipskom moru. Geologinja i profesorica na Univerzitetu savezne države Parana u južnom Brazilu Fernanda Avelar Santos bila je zaprepaštena kada je pronašla uznemirujući znak ljudskog uticaja na inače netaknutu sredinu – stijene nastale od nagomilanog plastičnog otpada u okeanu.

​Fernanda Avelar Santos je prvi put otkrila plastične stijene 2019. godine kada je otputovala na ostrvo kako bi istražila temu za svoj doktorski rad – klizišta, erozije i druge geološke rizike. Radila je u blizini zaštićenog prirodnog rezervata poznatog kao Plaža kornjača, najvećeg područja za razmnožavanje ugrožene zelene kornjače na svijetu, kada je naišla na neobične plavo-zelene stijene. Znatiželjna, poslije dvomjesečne ekspedicije dio stijena je ponijela sa sobom u laboratoriju, prenosi N1.

Ona i njen tim su kroz analizu otkrili novu vrstu geološke formacije koja je nastala spajanjem materijala i procesa koje je Zemlja koristila za stvaranje stijena milijardama godina, ali s novim sastojkom – plastičnim otpadom.

Glavni sastojak kamenja koje je Santos otkrila, bili su ostaci ribarskih mreža. Ali okeanske struje su nenijele i obilje flaša, kućnog otpada i drugog plastičnog smeća iz cijelog svijeta.

„Zaključili smo da ljudska bića sada djeluju kao geološki faktori i utiču na procese koji su prije bili potpuno prirodni, poput stvaranja stijena“, rekla je Avelar Santos za AFP.

Ona objašnjava da se to uklapa u ideju antropocena, o čemu naučnici u posljednje vrijeme mnogo govore, geološkoj eri u kojoj ljudska bića utiču na prirodne procese na planeti. Ova vrsta plastike nalik kamenu biće sačuvana u geološkim zapisima i označiće antropocen.

 • Rajsko ostrvo

  Santos kaže da ju je otkriće uznemirilo, rekla je Santos. Ona opisuje da je Trindad „poput raja“: predivno tropsko ostrvo čija ga je udaljenost učinila utočištem za razne životinjske vrste – morske ptice, endemske ribe, gotovo izumrle rakove, zelenu kornjaču…

  Jedina prisutnost čovjeka na ovom otoku koncentrisana je u maloj brazilskoj vojnoj bazi i naučno-istraživačkom centru.

  „Čudesno je. Zato je bilo toliko užasavajuće pronaći ovako nešto – i to na jednoj od ekološki najvažnijih plaža“, istakla je Santos.

  Ona se vratila na ostrvo krajem prošle godine kako bi prikupila više primjeraka i dublje istražila fenomen. U nastavku istraživanja otkrila je da su slične plastične formacije nalik stijenama već otkrivene i na drugim mjestima, uključujući Havaje, Britaniju, Italiju i Japan. Ali, razlika je u tome što je ostrvo Trindad najudaljenije mjesto na planeti koje su dosad pronašli.

  Boji se da će stijene, erodirajući, isprati mikroplastiku u životnu sredinu i dodatno zagaditi prehrambeni lanac ostrva, piše Science Alert.

  „Trinidad je najnetaknutije mjesto koje sam ikad vidjela. Vidjeti koliko je ranjiv na smeće koje zagađuje naše okeane pokazuje koliko je problem raširen u cijelom svetu“, zaključila je geologinja.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje