Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na bankomatima novac će se moći podizati samo – pogledom

Preuzmite sliku

U Singapuru su postavljeni bankomati s implementiranom tehnologijom prepoznavanja lica – za podizanje novca neće trebati kartica, niti PIN.

Iako se polako krećemo prema društvu u kojem će papirnati novac (djelomično) zamijeniti kartice i mobiteli kao primaran, a jednom možda i jedini način plaćanja, mnogima je danas život bez gotovine nezamisliv. Za podizanje gotovine odavno se, osim ponekih izuzetaka, ne ide u banku, već se novac podiže na bankomatima. U budućnosti umjesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u za to namijenjeni otvor na bankomatu, za podizanje gotovine dovoljno će biti samo – pogledati bankomat.

Takvi se bankomati već koriste u svijetu, pri čemu je pionir bila Kina u kojoj je još prije šest godina postavljen bankomat s podrškom za prepoznavanje lica kao način verifikacije korisnika, a istu je tehnologiju počela koristiti i jedna španska banka 2019. Da bi na bankomatima kartice mogla zamijeniti biometrija vjeruju i u OCBC Banku u Singapuru te je ova banka nedavno postavila prve bankomate za koje korisnicima nisu potrebne bankovne kartice, već je impelementirana tehnologija prepoznavanja lica. Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje sprječavaju prijevare i korištenja fotografija, videa ili maski za potvrdu identiteta. Sve što korisnici trebaju napraviti jest upisati svoj jedinstveni identifikacijski broj te stati ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica.

Na početku će banka ipak ponuditi ograničenu uslugu pa će korisnici koji se na bankomat prijave pogledom, bez kartice, moći samo pregledati stanje na računu. Ako tokom određenog razdoblja ne bude nikakvih problema, OCBC Bank omogućit će nove opcije poput podizanja gotovine s bankomata. Upravo se za te dvije akcije – pregled stanja na računu i podizanje gotovine, najčešće koriste bankomati. Pored toga, singapurska banka s vremenom namjerava dodatno proširiti mogućnosti korištenja bankomata s implementiranom opcijom prepoznavanja lica te bi se putem njih mogle plaćati kreditne kartice, slati novac itd.

Kao prednost takvog načina korištenja bankomata bez kartica banka naglašava sigurnost jer se kartice mogu ukrasti, odnosno prevaranti postavljanjem posebnih uređaja na bankomate mogli ukrasti podatke o kartici i PIN i iskoristiti ih za naknadno pražnjenje račun, dok bi biometrijska verifikacija trebala biti sigurnija. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,